Beheer

Zakelijke software
Van vieze legacy naar trots nalatenschap

Van vieze legacy naar trotse nalatenschap

AG Connect gaat op zoek naar het oudste, nog draaiende, systeem in Nederland, omdat we op sommige van die systemen best wel trots kunnen zijn.

15 november 2017

Herkent u dat ook? Dat als het over legacy gaat er altijd een beetje vies bij gekeken wordt? Of dat het woord wordt gebruikt waarbij er een beetje neerbuigend over het systeem of de organisatie wordt gepraat?

Ongekleurd vertaald betekent het woord legacy ‘erfenis’ of ‘nalatenschap’ – daar zou geen negatieve connotatie aan moeten kleven.

Natuurlijk zijn er genoeg voorbeelden waar oude systemen – vaak mainframes – bedrijven uitdagingen geven. De Belastingdienst is daar een voorbeeld van. De Rekenkamer constateerde in 2014 dat de legacyproblematiek bij de belastingen omvangrijk en complex was. Het was tijd dat het aangepakt werd. Twee jaar later constateerde de Rekenkamer dat de Belastingdienst inmiddels inzicht heeft in de samenhang van de verschillende systemen die samen het totale IT-landschap vormen; de eerste stap om de systemen wendbaar te maken. Iets dat nodig is bij het doorvoeren van ingrijpende wijzigingen in de belastingwetgeving of bij een stelselherziening – een van de plannen van het nieuwe kabinet. Veel organisaties ontberen dit inzicht nog en dat belemmert bij het doorvoeren van innovaties. Vanuit deze invalshoek begrijp ik dat vies kijken wel.

Neerbuigend

En dat organisaties zich schamen voor deze oude systemen is ook wel te begrijpen, zeker omdat er vaak neerbuigend over gesproken wordt. Het is echter de vraag in hoeverre een organisatie het zichzelf kan verwijten dat het nog met legacysystemen te maken heeft. Maar een organisatie kan zich wel verwijten dat de legacy een blok aan het been is geworden.

We moeten niet vergeten dat we het hebben over systemen die al dertig jaar draaien, die neergezet werden toen nog niet iedereen thuis een pc had staan, toen een mobiele telefoon nog nauwelijks mobiel was en zeker niet voor iedereen beschikbaar. Het zijn systemen die de tand des tijds hebben doorstaan. Natuurlijk kan dat een organisatie kopzorgen geven; sleutelen in een spaghetti van oude programmeertalen en onbekende verbindingen, dat is ontzettend spannend. Zeker als de kennis ervan maar bij een beperkt aantal – en steeds minder – mensen zit.

Daarom gaat AG Connect op zoek naar het oudste, nog draaiende, systeem in Nederland. We zoeken voorbeelden van die wijze logge machines die maar blijven draaien. Die een organisatie misschien wel wat zorgen opleverden, maar nu een baken zijn in een IT-landschap dat verder wendbaar en flexibel is. Mail ons. We horen graag van u!

Reactie toevoegen