Development

Datamanagement
Vaccinatiesnelheid

Vaccinatiesnelheid

Het venijn zit in de staart.

© Shutterstock
23 juni 2021

In de media hoor je veel over vaccinatiestrategieën, en hoe ingewikkelder, hoe lager de snelheid. In Nederland is een hoop kritiek geweest dat het te moeilijk was en het dus hier te traag zou zijn. Onlangs stond ook de vaccinatiestrategie van Frankrijk in de spotlights van de Nederlandse media.

Journalisten proberen vanuit de precieze regeltjes te verklaren waarom het toch zo langzaam gaat. En dat terwijl het in Israël zo goed gaat. Deze zogenaamde deterministische blik is niet erg nuttig. Beter kun je er met een stochastische blik naar kijken. En dan vooral niet proberen om zaken te verklaren met hypotheses.

In de datascience gaat het adagium: it never pays to think, unless you run out of data. En er zijn data genoeg, dus je kunt ook gewoon naar de vaccinatiesnelheid zelf kijken. En dan vallen een paar zaken op. Vaccinatiesnelheid wordt namelijk bepaald door een paar dingen: schaarste en bereidheid.

Neem Gibraltar. Daar zie je in korte tijd dat er 200 vaccinaties per 100 mensen zijn verstrekt. Kortom: iedereen gevaccineerd. Hier was geen sprake van schaarste en er was een hoge vaccinatiebereidheid.

Neem nu eens Israël. Hun strategie was "betaal het dubbele". En ze maakten vaccineren laagdrempelig. Net als Gibraltar, geen schaarste dus. Maar vanaf 12 april 2021 stagneert het rond de 120 vaccinaties per 100 mensen. Dus verre van 200! Ze hebben daar Pfizer, dus geen ultrazeldzame ernstige bijwerkingen en een hoge effectiviteit. "The HMOs say they’re baffled and don’t know what to do about it", schrijft de Times of Israel al in februari.

Bron: https://www.cs.vu.nl/~x/corona.html

Uit Israël leer je dat het aantal vaccinaties per 100 mensen over de tijd zich als een S-curve gedraagt. Een eenvoudig model voor gelimiteerde groei is een logistisch model. Voor ieder land kun je elke dag een nieuw inkijkje maken in de ontwikkeling van hun snelheid. Dus waar de top van de S op uitkomt op dat moment. Het is vooral interessant om te kijken wat die top doet als de tijd voortschrijdt.

Als je dan naar Frankrijk kijkt en dat vergelijkt met Nederland, zit er weinig verschil. Dus als journalisten menen dat het daar helemaal niet goed gaat *omdat* de strategie zo ingewikkeld is, dan moet dat in Nederland ook aan de hand zijn. Maar Nederland wijkt niet echt veel af van allerlei andere landen. Landen die ongeveer gelijk optrekken, krijgen hun vaccins via de EU-verdeelsleutel.

Landen zoals de VS, het VK en Israël gingen aanvankelijk veel sneller.  Maar die lopen nu tegen vaccinatietwijfelaars aan. Op 13 mei 2021 kwam de S niet hoger uit dan 97 per 100 mensen in de VS. En uit polls bleek eerder een vaccinatiebereidheid van 50% van de bevolking. Dat is te weinig, en daarom organiseert de staat van Ohio een loterij waar vijf mensen elk kans maken op een miljoen dollar om de vaccinatiebereidheid te verhogen.

In Duitsland zijn ze momenteel aan het versnellen: het eind van de S gaat elke dag omhoog. De boodschap daar is eenvoudig: iedereen zal het virus ervaren door vaccinatie of COVID-19, en vaccinatie is de betere optie.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juni-julinummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen