Development

The return of the bug
Door het internet of things, en de daarmee samenhangende verregaande sensorisering van onze (leef)omgeving, zal de interactie tussen insect en printplaat een nieuwe vlucht gaan nemen.
We kennen allemaal het mooie verhaal van de eerste bug: in 1947 rapporteerde Grace Hopper de eerste computerbug ooit: een motje dat vastzat in haar computer. Dat er later een vliegdekschip de USS Hopper is gedoopt, komt vanwege haar pionierswerk aan compilers en linkers. Ze heeft een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van COBOL, de taal waar nog steeds de meeste regels code van in operatie zijn.
Na het vinden van bug 1.0 ontstond ook het debuggen, maar dan in de bug 2.0-betekenis: fouten in de software. En de bug zoals Grace Hopper hem voor het eerst meemaakte, verdween natuurlijk sterk naar de achtergrond.
Maar ik voorspel een massale terugkeer van bug 1.0. Door het internet of things, en de daarmee samenhangende verregaande sensorisering van onze (leef)omgeving, zal de interactie tussen insect en printplaat een nieuwe vlucht gaan nemen.
Ik voorspel een massale terugkeer van bug 1.0
De tekenen zijn legio. Bijvoorbeeld: door de toenemende verstening in ons land, zoeken mieren naar nieuwe, veilige havens om hun nesten te bouwen. Ze wonen graag in routers en Nintendo's, maar kiezen ook graag voor inkoopstations en wegkasten. Dat zijn constructies in het landschap voor aansluitingen van data en stroom. "De deur is molestbestendig, muisdicht, fijnzanddicht, eventueel brandwerend, regendicht en stuifsneeuwdicht. Ook dient de afdichting van de deur zo te worden uitgevoerd dat insecten en/of begroeiing niet kan plaatsvinden." Aldus recente ontwerpcriteria voor aanbesteding van nieuwe transformatorhuisjes.
Maar door miniaturisering kun je natuurlijk geen duikbootbestendige behuizing maken voor allerlei kleine sensoren zoals fotocellen van elektronische beweegbare toegangspoorten. Dat soort sensoren wordt dan als broedplek uitgekozen. Ze kauwen vrolijk draden door en maken kortsluiting op de printplaten.
Ook bewegings- en brandmelders worden uitgekozen als kraamkamers voor spinnen, zilvervisje en duizendpoten. Het regent vals-positieve meldingen in zorginstellingen en bejaardenoorden, waar een invasie aan dit soort beestjes de melders bevolkt.
In (professionele) keukens is dit zo'n persistent probleem dat er al decennialang vraag is naar afdoende oplossingen om invasies van insecten in elektronische componenten te verhinderen. En dat blijkt heel erg lastig. Zo lastig, dat uitvinders zich daar het hoofd over breken. Als je de patenten erop naslaat, helpt nagenoeg niets en zullen insecten immer onze elektronica blijven bevolken.
In een patent van Panasonic wordt een insectwerende coating op printplaten aangebracht. En men test dit door 400 kakkerlakken los te laten op printplaatjes met en zonder coating, met een lekker suikerklontje erop. Na twee etmalen meet men het gewichtsverlies. Niet-behandelde plaatjes verliezen zomaar 300 milligram suiker, en gecoate een heel stuk minder: tussen de 15,8 en 55,4 mg. Wat niet getest is, is geen suiker erop leggen, maar in de buurt. Insecten komen af op warmte, en het zou zomaar kunnen dat zich door het gif veel meer insecten op de gecoate printplaat ophopen dan op een niet-gecoate.
De meeste sensoren worden echter niet met dergelijke technologie uitgerust en hun behuizing fungeert als insectenhotel 2.0 voor bug 1.0, dat dan weer wel.
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (septembernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.
Beste Chris,
ik begrijp de ontwikkeling en het gevaar van deze bug 1.0. Inderdaad zal door low-cost devices weinig worden gedaan om die bug 1.0 te weren, dat wordt misschien gewoon te duur.
En daarmee is ook bug 2.0 in z'n felste vorm weer terug. Door low-cost software te laten ontwikkelen, zonder al te veel mogelijkheden ter (run-time) verbetering is het gevaar levensgroot dat bug 2.0 alsnog nog meer impact gaat hebben dan 'vroeger'. Waar in veel software hard wordt gewerkt aan het vermijden en oplossen van fouten, is er in de geringe ruimte in een sensor continu een strijd tussen efficiency en effectiviteit, met bugs als gevolg.
En de software die de senor-informatie gebruikt houdt daar waarschijnlijk onvoldoende rekening mee. Het 737-max-debacle is daarvan in grote lijnen een voorbeeld.
Bug 1.0 vermijden: nog meer sturen op sensoren die zeer weinig energie gebruiken?
Bug 2.0 vermijden: ontwerpers, bouwers, testers opleiden?