Overslaan en naar de inhoud gaan

Op naar de 'intelligent enterprise'

“With great power comes great responsibility”, deze bekende uitspraak raakt de kern van de huidige stand van zaken in de markt op het gebied van technologie. Organisaties zitten volop in de digitale transformatie, wat veel voordelen en kansen met zich meebrengt. Het zorgt tevens voor risico’s, onduidelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van functies en rollen, en voor weerstand.
© Shutterstock
Shutterstock

Op Connect to Innovate, het inspiratie-event van de VNSG en SAP, werd verder ingegaan op dit onderwerp. Door middel van ruim 150 sessies door experts en thought leaders over thema’s als Digital Core, Customer Experience en Data & Insight werden handvatten geboden aan organisaties om de digitale transformatie optimaal vorm te geven én om de volgende stap te zetten: de transformatie naar een ‘intelligent enterprise’ – de organisatie die haar data assets effectief inzet om sneller tot het gewenste resultaat te komen met geminimaliseerd risico.

Maakt AI een eind aan intelligentieverspilling?

De impact van technologische ontwikkelingen, zoals Artificial Intelligence (AI), op organisaties is misschien wel groter dan ooit tevoren. Repetitieve taken en standaard processen worden overgenomen door systemen; daar is niet langer mankracht voor nodig. Marc Teerlink, Global Vice President SAP Leonardo, gaf hiervan een treffend voorbeeld: een advocaat is anno nu 70 procent van zijn tijd kwijt aan het doorspitten van spreadsheets en het vergelijken van contracten. Dit is een grote verspilling van zijn intelligentie. Door processen en werkzaamheden over te laten nemen door technologie ontstaat er onder de medewerkers tijd voor innovatie. Bovendien kan er door middel van deze technologie eenvoudig data worden verzameld, die vervolgens weer kan worden ingezet om processen te verbeteren en nieuwe inzichten te bieden. Wel moeten we om dit te bewerkstelligen onszelf opnieuw uitvinden; tijd inlassen voor innovatie is ten slotte (nog) geen gewoonte.

Algorithm in, human out?

Technologie neemt taken over, zelfs zaken waarvan we in eerste instantie dachten dat deze puur menselijk waren. Denk aan spreken, kijken en luisteren. Betekent dit dan dat de technologie ons voorbij gaat streven? In de markt heerst een bepaalde angst en weerstand. Men is bang dat banen worden overgenomen door technologie waardoor men niet meer nodig is op de werkvloer. Zoals het voorbeeld van Marc al beschrijft, is dat niet per definitie het geval. Het geeft juist ruimte voor creativiteit, analyse van werkzaamheden en processen en innovatie. Daarbij kan de verzamelde data door middel van bijvoorbeeld AI een grote rol spelen; het levert cijfermatig inzicht in de huidige stand van zaken. Kortom: er worden nieuwe deuren geopend om als organisatie de volgende stap te zetten.

Ook Jarno Duursma, trendwatcher, is positief. Hij kijkt vol bewondering naar ontwikkelingen van AI. In zijn keynote geeft hij twee voorbeelden van bedrijven die succesvol technologie inzetten voor bedrijfsoptimalisatie. Het eerste voorbeeld is Shell. Op haar tankstations wordt gebruik gemaakt van slimme camera’s die herkennen wanneer iemand staat te roken. Op die manier kan er op tijd worden ingegrepen, zodat ontploffingsgevaar wordt beperkt. Een tweede organisatie die hij onder de aandacht brengt is Humanyze. Deze ‘people analytics SaaS’ past gedragswetenschap, netwerkanalyse en AI toe om organisaties te helpen betere beslissingen te maken. Het legt bedrijfspatronen bloot, waardoor het handvatten biedt voor optimalisatie van processen en de gezondheid van de organisatie.

Tijd voor de volgende stap

Organisaties moeten daar zijn waar de toekomst is. De digitale transformatie is aan de orde van de dag, maar tegelijkertijd moeten er voorbereidingen worden getroffen voor de transformatie naar de ‘intelligent enterprise’. Oftewel: terwijl door middel van nieuwe technologieën, zoals AI, data wordt verzameld, kan de organisatie tijd steken in innovatieve, disruptieve manieren om deze data te benutten. Het resultaat? Een intelligentere organisatie met verhoogd rendement.

 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in