Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstmatige liefde in tijden van corona

Enige tijd terug las ik in The Economist dat de coronapandemie bijdraagt aan het verval van de office romance. Nu ben ik persoonlijk behoorlijk ervaren op het gebied van de office romance en hoewel het evidente nadelen heeft, zijn er uit deze heerlijke menselijke romantiek ook veel blije stellen voortgekomen.
smartphone
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

Volgens The Economist was er voor de pandemie al sprake van een teruggang van de kantoorromance. In 1995 ontmoette zo’n 19% van de mensen hun partner op het werk. In 2017 was dit nog maar 11%. De eind 2017 begonnen MeToobeweging gooide nog extra roet in het eten: geen hond durft meer aan een ondergeschikte te frutselen of zijn of haar knoppen te bedienen bij de koffieautomaat. Maar met het online vergaderen en thuiswerken is dit romantische neveneffect van het kantoorleven echt definitief de nek omgedraaid. Ik heb het zelf niet geprobeerd, want ik heb dus al een vriend, maar flirten via Zoom of Microsoft Teams lijkt me lastig.

Dit verval van menselijke romantiek door digitalisering lijkt nu te worden gered met behulp van artificiële intelligentie. In San Francisco is software ontwikkeld, genaamd GPT-3, die kan lezen en schrijven op basis van deap learning. GPT-3 produceert griezelig knap schrijfwerk waardoor je als lezer het onderscheid tussen een mens en een computer kwijt bent. Voor het beantwoorden van een mail geef je GPT-3 een paar staccato hoofdpunten van het antwoord, en het geeft prompt een tekst terug die zo door een mens kan zijn gemaakt. Schrijf ‘Lieve Joost, ik mis je’ en het maakt genuanceerde, originele en zelfs humorvolle proza voor Joost.

Het heeft alleen de gebruikelijke nadelen van AI die getraind is op data. Het bevat vooroordelen waardoor het taalgebruik bijvoorbeeld niet zonder seksisme is. Het onderscheidt geen feiten van fictie, want GPT-3 begrijpt de betekenis van taal niet. Ook kan de levensechte tekst eenvoudig misbruikt worden, bijvoorbeeld voor fake news en phishing.

Nu de kantoorromance op zijn retour is, lijkt GPT-3 mij dan ook een uitkomst voor nieuwe romantiek. Op Zoom geef je GPT-3 een paar steekwoorden mee, druk je op een knop, en hup: een lief klein gedicht voor je nieuwe flirt. Dat GPT-3 het verschil niet kent tussen feit en fictie is een pluspunt: je versiert iemand toch door een beetje te jokken met wat voor leukerd je van doen hebt. Geeft niks dat zo’n gedichtje wat fris seksisme bevat. Alsof Scott Fitzgerald in 1920 aan de innerlijke schoonheid van zijn muze dacht, toen hij dichtte: “No one will ever know that you were beauty for an afternoon”. Wie weet kan het alle teloorgegane office romances tenietdoen.

Wordt het toch nog een beetje gezellig tijdens de coronapandemie.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (oktobernummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in