Overslaan en naar de inhoud gaan

Hallo NULL!

Dat was de aanhef van een spambericht met als titel: ‘Hallo Cadeau Kaart, speciaal voor jou, NULL!’ Dit soort parasitaire berichten beogen je te misbruiken door je identiteit te stelen, je geld afhandig te maken, je computer te besmetten, etc. De Messaging, Malware and Mobile Anti-Abuse Working Group mat tussen januari 2012 en juni 2014 een vrij constante ratio van 87,1-90,2% spamberichten.
e-mail, internet, online

Bot gezegd: van elke tien berichten is er slechts één echt. Kun je nagaan hoeveel er al uitgefilterd worden. Er is een wapenwedloop gaande tussen spammers en filteraars waarbij steeds geavan­ceerdere technieken worden gebruikt om echt van nep te kunnen onderscheiden.

Heel lang geleden stond het hebben van een e-mailadres gelijk aan vertrouwen. Je zat bij dezelfde elite, was een uitverkorene, want je had e-mail. Er bestonden heuse @-party’s, waar alleen mensen kwamen met een e-mailadres. Ook volkomen vreemden die je nog nooit had gezien waren welkom. Je kon alleen van de bijeenkomst weten via e-mail, dus dat werkte perfect als toegang tot de e-mailloge.

Het is nog maar twintig jaar geleden dat e-mail beschikbaar kwam voor het publiek. Daardoor werkte e-mail minder en minder als betrouwbare identificatie en stierven @-party’s uit. Sterker, nu moet je zorgen dat niemand weet dat je een feestje gaat geven, want voor je het weet krijg je een Project X-party aan je broek.

Fake news en criminaliteit

Anno 2017 is het helemaal omgedraaid: van betrouwbare identificatie zijn e-mailadressen targets geworden voor fake news en criminaliteit. Facebook, Twitter, WhatsApp en de rest worden rijk aan de gebruikers van hun gratis diensten. Ze hebben belang bij hits en clicks. Als dat goed werkt bij fake, dan is fake goed. Voor echte nieuwsgaring, harde feiten en ware woorden is nog steeds geld nodig.

Gratis kent geen klantenservice: jij bent het product, de klant is de adverteerder die je volspamt. Bijvoorbeeld: het socialmedia-account van je kind wordt gehackt. Niemand heeft iets in de gaten. Het nieuwe was er snel af, dus er wordt al jaren niet meer getweet. Uiteraard ben je ook op social media gegaan (is modern) om de kids te volgen zodat er geen gekke dingen gebeuren. Na jaren stilte stromen de berichten van je kids ineens binnen. In het Arabisch. Dat klopt natuurlijk niet.

Dan de volgende exercitie: het account sluiten. Dat is geen sinecure als het gehackt is en je het al jaren niet meer gebruikt. De hacker heeft het e-mailadres veranderd, maar heeft natuurlijk wel de foto van je kind laten staan. Het mobiele nummer is destijds niet geverifieerd, dus daarmee kun je het account ook niet deleten. De kids hebben de kleine lettertjes destijds, net als jij, niet gelezen. Geen nood: Twitter kan niets voor je doen, maar zal het account afsluiten zodra het niet meer actief is. Een leugen, want dan had het al jaren afgesloten moeten zijn. En het levert hits en clicks op voor Arabische nieuwszenders.

Ondertussen zijn er al meer dan 20.000 tweets onder de familienaam gepost en moet jij zo naar de VS voor zaken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in