Overslaan en naar de inhoud gaan

Een werkdag met een avatar

Technologie rent voor ons uit. We knopen letterlijk en figuurlijk alles aan het internet. Helaas maakt dat over het algemeen ons werk en leven niet veel beter. Dat kan anders.
Cortana avatar
© Microsoft
Microsoft

Als we om ons heen kijken, zien we steeds meer voorwerpen en systemen die verbonden zijn met het internet. Of het nu gaat om slim openbaar vervoer, parkeren in de stad of gewoon bij ons thuis zoals de verwarming, de bewakingscamera en de steeds populair wordende spraakassistent. Gedreven door de kick van technologie bouwen we vrolijk allerhande systemen om het werken en leven in een slimme stad makkelijker te maken.

Maar helaas wordt het er over het algemeen niet veel beter door. Onze dagelijkse beslommeringen bestaan nog vaak uit geneuzel over wie wanneer kan vergaderen, hoe we het beste de file kunnen omzeilen, en over de balans tussen werk en de administratie daarvan. Privé domineren zulke details ook: bezoekjes aan de kapper en de tandarts moeten worden gepland, er moet rekening gehouden worden met schooltijden en activiteiten van de kinderen, en ook de Fitbit – ooit gekocht omdat het leuk zou zijn– eist zijn aandacht. En oh ja, quality time met z’n tweeën begint ook telkens met een half uurtje scrollen naar een leuk restaurant gevolgd door wat ping-pong Whatsappen met de oppas.

Kan dat nou niet beter? Waarom zijn we blij met de zoveelste ledl-amp aan ons wifinetwerk maar verstikken we thuis in onze planning? Waarom blijven we halsstarrig doorgaan met het verbinden van allerlei systemen met het internet, maar vertikken we het om ze daadwerkelijk met elkaar te verbinden zodat ze onderling kunnen overleggen en ons vervolgens echt kunnen helpen?Het wordt tijd om de in reeds in opmars zijnde kunstmatige intelligentie (AI) daadwerkelijk te omarmen en te zorgen voor een generatie van systemen die ons werk en leven wèl leuker, vrijer en makkelijker maken.

Eén van de manieren om dat te doen is de digitale assistent, maar dan niet eentje die niet alleen je agenda bijhoudt, maar die ook zelfstandig zaken voor en namens jou kan regelen: je persoonlijke avatar.

Een avatar aan het ontbijt

Stel je eens voor: Het is dinsdagochtend , je zit aan je ontbijt en vraagt aan je telefoon: "Wat staat er op het programma vandaag?" Het slimme apparaat antwoordt: "De conference meeting waar je het gisteren over had begint op 09.00 uur. Iedereen is er, alleen Jet heeft gemeld een kwartiertje later te zijn. De agenda is aangepast. Om 15.00 uur is er een voortgangsoverleg bij de klant. Je hebt aangegeven dat het vraagstuk rond de implementatie nieuw voor je is. Kun je hier hulp bij gebruiken?"

Er ontstaat een dialoog en je antwoordt: "Zeker!"

"Dan breng ik je in contact met Ernst Wagtveld. Hij heeft een vergelijkbaar traject doorlopen en kan je waarschijnlijk wel helpen. Om 13.00 uur heeft hij nog ruimte in zijn agenda. Zal ik een afspraak inplannen?"

"Ja, graag. Kunnen we elkaar fysiek ontmoeten? Dat vind ik voor een eerste keer wel zo fijn."

"Dat lijkt te kunnen. Eén momentje… Ok, ik heb overleg gehad met een aantal locaties. Er is een ruimte in het Memorial-building beschikbaar, dit is voor jullie beide het snelst bereikbaar. Er is ook een ruimte in de shared office aan de Hazelaarstate. Dit is voor jou iets verder reizen, maar deze ruimte heeft een digital whiteboard, wat ideeën uitwerken makkelijker maakt."

"Het maakt mij niet zo veel uit, laat Ernst maar aangeven wat hij het liefst heeft."

"Ok, trouwens, aan het einde van de dag moet jij de kids halen. Ik zal je er nog even aan herinneren. En je wilde vanavond misschien ook nog even sporten?"

"Mmm, helaas, ik heb vanavond afgesproken met een vriend, Pascal, je weet wel."

"Oh, dan kun je beter de auto parkeren op 20 minuten van de locatie waar je Ernst gaat ontmoeten. Ik zorg daar wel voor. Dan heb je ook wat beweging."

"Ah, goed idee."

Onderweg bel je met collega Ernst. Je ligt je probleem alvast toe en jullie kiezen om elkaar ‘s middags te ontmoeten in het Memorial-building. Na het gesprek stuurt je avatar alvast een aantal documenten richting Ernst. 

Zo kan de start van je werkdag lekker vlot verlopen.

De dag door

Maar niet alleen aan het begin van de dag, ook gedurende de dag is er interactie. Soms voor lopende zaken en planning, maar soms ook in het kader van je eigen ontwikkeling Het verhaal kan dan als volgt verder gaan:

"Het overleg met Ernst duurde korter dan verwacht. Hij gaf me een duw in de juiste richting en we hebben het plan al geschreven. Tijd over dus, kun je me een samenvatting te geven van een cursus die ik eigenlijk al een de hele tijd wilde doen?"

"Ik geef je zo een samenvatting van de inhoud, en kijk even voor je hoeveel werk het is de komende weken. Mmmm, volgende week wordt het erg lastig om tijd aan deze cursus te besteden. Je kunt vandaag beginnen en volgende week overslaan of ik plan de lessen over twee weken. Trouwens, ik heb nog twee artikelen voor je geselecteerd, die je helpen bij je huidige klant, die zou je nu ook kunnen lezen. Geef maar aan waar je voorkeur naar uitgaat."

Fictie of realiteit?

Bovenstaande dialoog is wellicht prikkelend voor de geest, maar het is nog altijd fictie. Er is nog veel werk te doen om het te realiseren. Zo’n dag met een avatar lijkt toekomstmuziek, maar behoort zeker tot de mogelijkheden van het digitale tijdperk dat we de afgelopen decennia zijn binnengelopen.

Tegelijkertijd moeten we rekening houden met onbedoelde en soms ongewenste neveneffecten, die we eerder niet herkenden of geneigd waren te onderschatten. Denk bijvoorbeeld aan cybercrime of burnout-verschijnselen bij millennials als gevolg van social media. We moeten heel goed nadenken over de mogelijke gevolgen, en gecontroleerd bouwen aan een algoritme dat ons helpt om én productiever én gelukkiger te zijn in ons werk. Het is daarom nodig om dit soort ontwikkelingen vanuit verschillende gezichtspunten te bestuderen. Zowel van technologie en proces kant, maar ook juist vanuit de mens.

De beloftes en mogelijkheden rondom kunstmatige intelligentie worden namelijk steeds beter zichtbaar, maar de ontwikkeling daarvan gaat niet vanzelf. Er komt een hoop bij kijken om dit alles te kunnen organiseren. Uiteindelijk zal het worden gerealiseerd met dezelfde passie waarmee we vandaag de dag alles aan het internet knopen. Mensen en machines zullen steeds nauwer met elkaar gaan samenwerken.

Avatar

Wat is eigenlijk een avatar? Officieel is het een begrip uit het sanskriet. Het verwijst naar een entiteit die zich namens een mens of voorwerp kan voordoen. Velen kennen het begrip bijv. uit de game wereld, of uit de film uit 2009. Hoe dit zich precies zal voordoen in de context van een persoonlijke assistent gaan we nog ontdekken, maar waarschijnlijk vervult een avatar meer dan een enkele rol.

De avatar die in bovenstaande werkdag is beschreven, is een Personal Assistant, die niet alleen je agenda beheert, maar actief suggesties doet in de projecten waar je mee bezig bent. Mensen zijn niet zo goed in het onthouden van wat ze waar hebben staan, bij welke klanten ze welke documenten en teksten al hebben geschreven, wie ze waar over hebben gesproken en welke ideeën ze eerder hebben bedacht. Ons brein is in die zin behoorlijk gelimiteerd. De avatar kan daar een waardevolle aanvulling op zijn. Het is een zelflerende intelligente persoonlijke zoekmachine die kan bijhouden waar we mee bezig zijn, maar ook hoe we effectief geconcentreerd met onze tijd kunnen omgaan en maximaal kunnen voortborduren op onze eigen kennis en ervaring en die van onze collega's.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in