Innovatie & Strategie

Procesmanagement
De wereld volgens CSI

De wereld volgens CSI

CSI-series prenten ons een totaal onrealistisch wereldbeeld in: een waarin je bijvoorbeeld binnen drie minuten elke centrale database van een overheid hackt.

© CCO / Pixabay ar130405
20 december 2017

“Hoe kan het toch zijn dat ik die informatie daar niet beschikbaar heb?" Een stuk of tien gebruikers van verschillende organisaties waren bij elkaar gekomen en ik was de enige techneut ter plekke. De bedoeling was om te ontdekken wat de gemeenschappelijke behoeftes waren en om een gemeenschappelijk plan op te stellen. Ik herkende niet veel gemeenschappelijks. Na een uurtje vergaderen had ik blijkbaar zo veel bezwaren opgeworpen dat ik te horen kreeg “dat het zo raar is dat techneuten altijd degenen zijn die ontwikkelingen lijken tegen te houden”.

Dat is inderdaad raar. Wij techneuten zijn degenen die het onmogelijke mogelijk gemaakt hebben, en wij zouden ontwik­keling tegenhouden?

Misschien toch een verklaring: Wat wij mogelijk aan technolo­gie gebouwd hebben, is niet per se wat er ook verwacht werd dat er gebouwd zou gaan worden. Het was zelden technologie ‘op bestelling’ van de gebruiker. Nader­hand lijkt de ontwikkeling van technologie logisch en verklaarbaar. Dusdanig logisch en verklaarbaar, dat we ons zelfs menen te herinneren dat we erop zaten te wachten, dat we erom gevraagd hadden.

Geautomatiseerde keukens

Ik ben eens gaan kijken naar wat er 50 jaar geleden verwacht werd dat er aan nieuwe technologie zou moeten komen. Dat gaat werkelijk alle kanten op: genetisch gemanipuleerde apen die dusdanig intelligent zijn dat ze al ons handwerk voor ons uitvoeren, geautomatiseerde keukens en robothuisvrouwen (met alle discussies over ‘gender’ is het toch opvallend dat we robots alvast als genderneutraal zijn gaan beschouwen), jetpacks en natuurlijk heel veel ruimtereizen, steden op de maan en vakanties op mars. De meest opvallende technologieën die min of meer correct voorspeld zijn, zijn videotelefonie, hele grote tv-schermen en zelfrijdende auto’s. Dat die auto’s zelf rijden, is trouwens voor­al handig omdat je dan met je gezin kunt scrabbelen of andere bordspelen kunt doen.

Veel van wat er aan technologie verwacht werd, is terug te voeren op films en televisieseries. Films en tv zijn de besmettelijkste bron voor technologie-fantasieën. Als een filmmaker het bedacht heeft, is het blijkbaar vanzelfsprekend dat het er moet komen. Terug in het heden speelt precies hetzelfde. Ik verdenk vooral alle CSI-series ervan dat ze ons een totaal onrealistisch wereldbeeld inprenten. Een wereld waarin je binnen drie minuten elke centrale database van een overheid hackt, waarin je alle mogelijke informatiebronnen direct kunt koppelen en cross-checken en waarin je elk willekeurig versleuteld bericht precies twee tellen sneller kunt decrypten dan nodig was om onschuldige levens te redden.

Als CSI realistisch gefilmd zou worden, dan zou het de meest trage, frustrerende en saaie serie ooit zijn. Ondertussen zitten wij opgescheept met gebruikers die verwachten dat IT’ers alles kunnen – en in no time. Dus “waarom werk je nou niet eens mee, techneut?”

Bedankt, CSI!

Reactie toevoegen
1
Reacties
Atilla Vigh 20 december 2017 13:40

Ondanks ik me wel laat inspireren door de creatieve industrie, blijf ik wel met beide benen op de grond. Blijkbaar hebben alle niet-techneuten een te naïef beeld wat wel snel en efficient te realiseren is. Niet alleen door de film en tv industrie ingegeven, maar ook door het enorme bombastische trommelgeroffel van de commercie (inclusief de Gartners, etc..) met hun compleet overdreven vier-kleuren-folder retoriek. Ik zeg altijd, laat je huis eens verbouwen door een aannemer (ik weet: gestolen van Youp van 't Hek, er zit zo'n kern van waarheid in), kom nadat het werk is uitgevoerd, vertellen of je nu gekregen hebt wat je wilde. En ging het nu echt zo makkelijk? En de bouwindustrie bestaat al duizenden jaren, geef de relatief jonge ICT-industrie wat jaren een kans :-)