Overslaan en naar de inhoud gaan

Daar heb ik een vuursteen voor!

Douglas Adams wist het zo mooi te zeggen: “Alle technologie die bij je geboorte bestaat, is een volledig natuurlijk onderdeel van de wereld om je heen. Alle nieuwe technologie die tussen je 15e en je 35ste ontstaat is nieuw, spannend en revolutionair en waarschijnlijk geschikt om een carrière mee op te bouwen. Alles wat bedacht wordt na je 35ste hoort niet, het gaat tegen de natuurlijke orde in.”
Vuursteen
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Ik weet niet welk percentage van de werkende bevolking in de IT zit, maar het zal een aanzienlijk – en steeds groeiend – aandeel zijn. Er komt natuurlijk ook steeds meer nieuwe IT – en dus blijft het aantrekkelijk voor mensen die aan het begin van hun carrière staan. Zelfs mijn eigen zoon vertelde me laatst dat het hem “helemaal niet zo erg leek” om een baan in de IT te krijgen!

En zo zijn wij terecht gekomen in ‘het tijdperk van de IT’. De IT is wat alles om ons heen verandert. Door IT verdwijnen banen, ontstaan nieuwe diensten en nieuwe markten, communiceren we anders en leven we anders. Kleine kinderen tekenen zelfs anders door de IT! Eeuwen tekenden ze hetzelfde en nu, dankzij iPads en computerspelletjes zijn ze anders gaan tekenen.

En toch, als we om ons heen kijken, gaat er vooral heel erg veel mis. Al die projecten die mis gaan, al die systemen die rammelen, die omvallen, gehackt worden, te duur zijn, te laat opgeleverd worden… Al die belabberde projecten en systemen zijn het werk van vele miljoenen collega’s over de hele wereld die lopen te klungelen, die hun vak niet kennen, die amateuristisch zijn en die niet kritisch zijn. Voor Android zijn er 2,2 miljoen verschillende apps beschikbaar. Voor Apple nog eens 2 miljoen. Daar zitten een paar heel mooie apps tussen, maar de overgrote meerderheid is foeilelijk en zit vol bugs.

Is dit nou het ‘tijdperk van de IT’? Al dat geklungel en geploeter? Toen ik daar een tijdje op zat te piekeren bedacht ik me dat alle tijdperken er waarschijnlijk zo uit zagen. Het industriële tijdperk had hetzelfde probleem. Al je nu een machine uit die tijd bekijkt, dan denk je “dat kan nooit goed gewerkt hebben” – en dat deed het dus het grootste deel van de tijd ook niet. Die machines hebben onze wereld veranderd, maar ze rammelden aan alle kanten.

Het stenen tijdperk? Een reusachtige stap voor de mensheid. Wij zien nu de meest schitterende vuistbijlen en pijlpunten in onze musea. Iedereen zat toen op stukken vuursteen te hameren. Waar wij nu trots zeggen “daar heb ik een app voor”, daar zeiden zij “daar heb ik een stuk vuursteen voor!” Voor elke schitterende vuistbijl zijn er duizenden lompe, lelijke, mislukte exemplaren gemaakt door klungels die dachten dat ze het ook wel konden. De grond zit er vol mee. De meeste herkennen we niet eens als stenen gereedschap.

Het geploeter en geklungel hoort er blijkbaar bij.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in