Zynga koopt game-bestseller Draw Something

23 maart 2012
Zeven weken geleden had nog niemand van ‘Draw Something’ gehoord. Nu telt softwarebedrijf Zynga ruim 200 miljoen dollar neer voor de makers van het succesvolle smartphone-spel.

Draw Something is ontwikkeld door het in New York gevestigde bedrijfje OMGPOP, dat zes jaar geleden is opgericht. Het kwam begin februari op de markt voor de iPhone en Android-toestellen. Sindsdien is het al meer dan 37 miljoen keer gedownload. De makers claimen dat sinds de introductie 7 weken geleden al 3 miljard tekeningen met het spel zijn gemaakt. Er zouden dagelijks 20,5 miljoen actieve gebruikers zijn.

Dat succes bleef niet onopgemerkt bij Zynga, een beursgenoteerde leverancier uit San Francisco van games voor Facebook en andere sociale netwerken. Zynga bracht een bod uit van in totaal 210 miljoen dollar op OMGPOP, waarvan 180 miljoen dollar in contanten. Beide partijen maakten woensdag na ‘koortsachtige onderhandelingen’ bekend dat ze tot een akkoord waren gekomen, meldt The Financial Times. Zynga, dat zelf 2850 personeelsleden heeft, neemt 40 medewerkers van het New Yorkse bedrijf in dienst.

Bovenaan bestsellerlijsten iPhone en Android

Deelnemers aan Draw Something tekenen plaatjes die door hun medespelers geraden moeten worden. Het spelletje staat momenteel bovenaan de top-25 in de App Store van Apple. Wereldwijd geldt dat zowel voor de betaalde als de gratis versie. In Nederland geldt dit alleen voor de gratis versie. De betaalde app (79 eurocent) bezet de 3e plaats, na Angry Birds Space en WhatsApp. In Google Play, de webwinkel van Google voor Android-apps, staat Draw Something ook bovenaan.

Sommige analisten menen dat Zynga een goede slag heeft geslagen en dat Draw Something nog jarenlang inkomsten kan opleveren, aldus de Financial Times. Anderen twijfelen daaraan. Ze vragen zich af of gebruikers niet snel uitgekeken zullen raken op het spel.

Spelers kunnen extra kleuren kopen

Het verdienmodel van Draw Something berust naast de inkomsten uit het basisspel op de mogelijkheid om extra kleuren te kopen waarmee de gebruiker kan tekenen. Facebook-watcher AJ Glasser, hoofdredacteur van Inside Network, vraagt zich af wat Zynga met Draw Something zal doen “als ze door hun kleuren heen raken”.

Draw Something is niet het enige spel dat Zynga voor zijn 210 miljoen dollar in handen krijgt. OMGPOP maakt nog ruim 30 andere games, waarvan alleen Puppy World en Boom Friends gericht zijn op smartphones. De overige spellen worden online gespeeld via de website van het bedrijf.

Beurswaarde Zynga is 7 miljard

In online games gaat veel geld om. Bij de beursgang van Zynga in december 2011 naar de Nasdaq werd de totale waarde van het bedrijf geschat op 7 miljard dollar. De jaaromzet bedroeg vorig jaar 1,14 miljard dollar, bijna 2 keer zoveel als in 2010. De nettowinst van 91 miljoen dollar in 2010 sloeg vorig jaar om in een verlies van 404 miljoen dollar, als gevolg van stijgende bedrijfskosten.Zynga maakte vooral naam met FarmVille, een simulatiespel voor leden van Facebook.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.