Loopbaan

Carriere
Mike Lynch

Zware straffen dreigen voor oud-baas Autonomy

Na zes jaar onderzoek is een aanklacht wegens fraude en samenzwering tegen Lynch uitgebracht.

Mike Lynch © CC BY-SA 2.0 - Wikicommons The Royal Society
30 november 2018

Na zes jaar onderzoek is een aanklacht wegens fraude en samenzwering tegen Lynch uitgebracht.

De Brit Mike Lynch, die aan het roer stond van softwarebedrijf Autonomy op het moment van de miljardendeal met Hewlett-Packard (HP) zeven jaar geleden, is in de Verenigde Staten aangeklaagd. Hem wordt samenzwering en fraude verweten.

HP nam het Britse Autonomy van oprichter Lynch in augustus 2011 voor circa 11 miljard dollar over, maar moest in het najaar van 2012 een afschrijving doen van bijna 9 miljard dollar op het aangekochte onderdeel.

Volgens HP had Autonomy met de boeken geknoeid om zo een aantrekkelijke overnameprooi te lijken. Meer dan 5 miljard dollar van de afschrijving zou te maken hebben met boekhoudfraude.

Autoriteiten in de VS hebben de zaak de voorbije zes jaar onderzocht. Voormalig financieel directeur Sushovan Hussain werd in april al schuldig bevonden. Ook een andere voormalig Autonomy-bestuurder wordt genoemd in de documenten. Lynch wacht mogelijk een gevangenisstraf van twintig jaar. Misschien dat hij ook de 815 miljoen dollar moet terugbetalen die hij destijds verdiende met de deal.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Jan Verspaandonk 30 november 2018 13:01

Mij lijkt dat voor deze ceo ook straf dreigt.
Inzake fraude of vergelijkbare zaken. Het eens roemruchte BBIG Best Business IT Group, BITP, Unaicle is vrijwel weggevaagd vernam ik gisteren van ex werknemer. Na jaren opbouwen van schulden ten einde zijn Ferrari en andere auto's en villa verbouwing te bekostigen leek dit de oplossing.

https://www.ed.nl/home/hennepkwekerij-in-best-ontdekt-na-anonieme-tip-1…

De zaak loopt nog. BBIG nu gevestigd thuis in Liempde. Blijkbaar had de eigenaar via een Turkse connectie de ruimtes boven en onder in de loods verhuurt en wist zgn van niets hoewel hij wel die "connectie" aansprak tijd daarvoor dat hij geld nodig had. . . .

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.