Beheer

Infrastructuur
servers

Zware servers: Een bedreigde soort

Zware servers verliezen terrein aan de cloud, serverconsolidatie en kleinere X86-servers.

© Pixabay
21 april 2016

Met een lantaarntje te zoeken

Nog iets meer dan 1 op de 16 bedrijfsvestigingen (6,4 procent) heeft binnen de muren een of meer midrange-servers of mainframes opgesteld. Dat aandeel vestigingen met eigen zware servers is in een paar jaar tijd fors gedaald. Met name in de publieke sector en bij vestigingen van grote bedrijven is het gebruik de afgelopen jaren snel omlaag gegaan, met dank aan de consolidatie van serversystemen, inzet van x86-servers en toenemend gebruik van de cloud. Locaties uit het segment bedrijven op nationale schaal – bedrijfsvestigingen van commerciële organisaties met 250 tot 2.500 medewerkers in Nederland – maken nog het meest gebruik van lokaal draaiende mainframes en midrange-systemen.

Gebruik midrange-servers kalft af

Slechts 10,6 procent van de locaties gebruikt nog zwaardere servers. Daarbij gaat het vooral om servers als de IBM Power Systems, de HP Integrity/9000 Systems en de Oracle SPARC Systems. Bij een groot deel van deze organisaties staat dat systeem bij een nevenvestiging: slechts 6,1 procent van de onderzochte locaties heeft één of meer midrangeservers op de eigen vesting staan. Vorig jaar lagen die percentages nog op 13 respectievelijk 7,2 procent.

Overheidsinstellingen maken bovengemiddeld gebruik van midrange-systemen. Ook het handelssegment maakt nog veel gebruik van de kracht van midrange-systemen. Dat is volgens Computer Profile te danken aan de complexiteit van het migreren van legacy-systemen binnen deze sectoren.

Mainframe zo goed als verdwenen

Nog geen 1 op de 60 vestigingen maakt gebruik van een mainframe, het aandeel vestigingen dat er één heeft staan ligt op 0,3 procent. Opvallend is het hoge gebruik van mainframes bij de overheid. Ook in transport en handel is het gebruik bovengemiddeld. Deze bedrijven hebben vaak veel nevenvestigingen met minder dan 50 medewerkers. Binnen deze wat kleinere groep (in absolute aantallen) is het percentage locaties met mainframes relatief hoog. Dit betreft bijvoorbeeld locaties van C&A of Technische Unie.

Koning van een krimpende markt

De markt van zwaardere servers is grotendeels in handen van IBM. 6 op de 7 systemen in dit segment zijn geleverd door IBM. Ten opzichte van vorig jaar is IBM’s aandeel nog zo’n 2 procentpunten gestegen.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!