Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwanenzang XP duurt nog lang

Microsoft was niet langer te vermurwen: op 30 juni is de reguliere verkoop van ‘golden oldie’ Windows XP definitief gestaakt. Alleen in bijzondere situaties kan nu nog een nieuwe licentie op de voorganger van Windows Vista worden aangeschaft. Dit tot verdriet van vooral zakelijke gebruikers.

Windows XP kwam in december 2001 op de markt en is daarmee het langst verkrijgbare desktopbesturingssysteem van Microsoft.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Die eer heeft het product vooral te danken aan de trage ontwikkeling van opvolger Windows Vista maar ook aan het feit dat Microsoft onder druk van gebruikers Windows XP langer in de lucht heeft gehouden dan de bedoeling was. In een brief aan klanten maakte vice-president Bill Veghte, verantwoordelijk voor Windows en online-activiteiten, vorige week duidelijk dat er geen verder uitstel meer komt. Oorspronkelijk had Microsoft XP al eind 2007 ten grave willen dragen.

De verkoopstop betekent dat Microsoft geen licenties op Windows XP meer levert aan pc-fabrikanten (OEM’s) en geen XP-pakketten meer levert aan de detailhandel. Maar er zijn diverse opties om het oude besturingssysteem te bemachtigen. Zo wijst Microsoft er op dat de detail-en groothandel bestaande voorraden kan uitverkopen. Daardoor zal XP her en der nog maandenlang worden aangeboden, zowel als los pakket als voorgeïnstalleerd op een nieuwe pc.

Een kleine rondgang langs Nederlandse pc-winkels leert dat het besturingssysteem op dit moment nog ruimschoots verkrijgbaar is. Zo is XP Professional Edition bij pc-keten Mycom ‘ruim op voorraad’ voor 150 euro. Klanten kunnen bij dit bedrijf ook een pc samenstellen en naar keuze Vista of XP laten installeren. Prijsverschil is er nauwelijks.

Tot 31 januari 2009 hebben zogenaamde systeembouwers, ook wel ‘lokale OEM’s’ genoemd, het recht om Windows XP te installeren op nieuwe machines. De licenties kunnen ze inkopen bij distributeurs zoals Ingram Micro. Volgens Veghte kunnen ook grote pc-fabrikanten deze weg bewandelen.

Een derde optie is de aankoop van een goedkope notebook of desktop (‘nettop’) waarvan de hardware­specificaties ontoereikend zijn voor Vista. Fabrikanten mogen deze pc’s nog tot 30 juni 2010 of 1 jaar na de release van Windows 7 leveren met Windows XP Home voorgeïnstalleerd.

Maar verreweg de slimste manier om Windows XP in leven te houden is, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, de aanschaf van Vista. Een licentie op de Business- of Ultimate-versies geeft het recht om te ‘downgraden’ naar Windows XP en later eventueel weer op te waarderen naar Vista. Microsoft-manager Veghte stelt deze achterdeur in de licentievoorwaarden zelfs voor als buitenkansje: “Het laat je nu XP gebruiken op nieuwe pc’s als dat nodig is en overstappen op Windows Vista als je er klaar voor bent, zonder dat je voor een upgrade hoeft te betalen.”

Alle grote pc-fabrikanten bieden de downgraderoute aan. Dell levert zakelijke pc’s vanaf nu met Vista voorgeïnstalleerd, maar desgewenst kunnen ze met XP Pro worden geleverd. Op verzoek installeert Dell ook een klant-specifiek ‘image’. De meegeleverde opslagmedia bevatten altijd Windows Vista. Vanaf augustus is optioneel een CD met XP Pro SP3 leverbaar.

Bernie Pruissen, marketing manager van Lenovo, adviseert klanten systemen met Vista Business te kopen. Dan bestaat immers het down­graderecht met de optie later naar Vista te migreren; omgekeerd kan men niet gratis van XP naar Vista. Bepaalde standaardconfiguraties van Lenovo-pc’s, waarop Vista al is geïnstalleerd, worden geleverd met een cd met XP voor degenen die willen downgraden. Het is wel zaak eerst het ‘image’ van Windows Vista veilig te stellen. Klanten kunnen tegen meerprijs ook een recovery-cd bij Lenovo bestellen. Zakelijke klanten kunnen andere configuraties samenstellen en die ‘af fabriek’ laten voorzien van Windows XP. “Maar dat gebeurt altijd onder een Vista-licentie”, aldus Pruissen.

HP biedt sinds augustus 2007 zakelijke pc’s aan onder het motto “Vista downgraded to Windows XP Pro” waarbij XP al in de fabriek op de harde schijf is gezet. Deze mogelijkheid blijft bestaan tot minstens juli 2009. De klant ontvangt bij aankoop ook de Vista-licentie en restore-discs voor beide besturingssystemen.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in