Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen over 'vingerafdruk' iPhone 5s

Een medewerker van de EDÖB, de Zwitserse versie van het College Bescherming Persoongegevens, Francis Meijer, zei zondag in de Sonntagszeitung dat zijn chef, Hanspeter Thür, de zorgen van de EDÖB gaat aankaarten bij andere Europese organisaties. De belangrijkste vernieuwing van het apparaat is de vingerafdrukken-scanner van modellen die daarmee zijn uitgerust. Volgens Apple is die zo goed beveiligd dat hackers of andere onverlaten er niet bij kunnen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een Zwitsers parlementslid, Jean-Christophe Schwaab, is daar ook niet gerust op. Hij dringt aan op Europese actie en werkt aan wetsvoorstellen waarmee Zwitserland de fabrikanten in de sector telecommunicatie verplichtingen wil opleggen met betrekking tot bescherming van privacy, zowel tijdens de productie van het apparaat als voor na de verkoop.

Een Duitse specialist op het gebied van bewaking persoonsgegevens, Johannes Caspar, waarschuwde zondag in het blad Der Spiegel tegen het opslaan van vingerafdrukken op bijvoorbeeld iPhones. Vingerafdrukken zijn volgens Caspar niet geschikt voor alledaagse identificatie omdat ze een leven lang mee moeten. Waar die biometrische kenmerken niet hoeven te zijn, laat ze daar dan ook beslist niet achter, waarschuwde hij.

Ook zonder de Prism-affaire is het een groot risico om op die techniek te vertrouwen, aldus Caspar. Hij doelt op het programma Prism uit 2007 van de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency). Daarmee put de dienst een schat aan gegevens uit de telecommunicatie. Het werd pas in juni dit jaar bekend dat de NSA op zo'n grote schaal in andermans internetzaken neusde. Zo bemachtigde de NSA gegevens van gebruikers van smartphones.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in