Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoom blundert nòg een keer

Videogesprekken die met de videodienst Zoom zijn gemaakt en zijn opgenomen, zijn gemakkelijk door iedereen te vinden op internet.
Zoom-client op Windows-pc
© Zoom
Zoom

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. Veel videogesprekken worden zonder toestemming daarvoor onbeveiligd op internet opgeslagen. Zoom geeft die bestanden altijd een naam die op dezelfde manier is opgebouwd. Daardoor zijn bestandsnamen makkelijk te raden en de bestanden eenvoudig te vinden.

Veel intieme details

De Amerikaanse krant heeft veel gevoelig materiaal ontdekt. Zo zijn er voorbeelden van therapiesessies waarbij namen en telefoonnummers voorbij komen, werkoverleggen waarin financiële details worden besproken, schoolklasgesprekken waarbij kinderen inclusief persoonlijke details in beeld zijn en zelfs een schoonheidsspecialiste die aan studenten uitlegt waar je op moet letten bij een 'Brazilian wax'.

Zoom slaat video's niet standaard op. Toch zegt de krant diverse gedupeerden te hebben gesproken die geen idee hebben hoe de video online is gekomen.

Het veiligheidslek is het zoveelste in een paar weken voor Zoom. De videodienst, die tot voor kort alleen door een klein aantal bedrijven werd gebruikt, is door maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen sinds een paar weken razend populair. Dat leverde ook meer aandacht op voor de manier waarop het bedrijf met gebruikersgegevens omspringt.

Justitie onderzoekt strafbare feiten

Zo bleek de app van Zoom gegevens naar Facebook te sturen, zelfs als de gebruiker geen account heeft bij Facebook. Ook bleek het bedrijf de e-mailadressen van andere gebruikers te tonen, omdat Zoom geen onderscheid kon maken tussen adressen van internetproviders als het Nederlandse XS4ALL en e-mailadressen van mensen die bij hetzelfde bedrijf werken. Zoom wordt daardoor in zeker drie Amerikaanse staten onderzocht door Justitie.

Het bedrijf heeft inmiddels de nodige beveiligingsverbeteringen doorgevoerd. Oprichter Eric Yuan verontschuldigde zich eerder deze week voor de beveiligingsmissers. Hij zei dat het bedrijf niet gerekend had op zo'n massale toeloop en dat de dienst nu op andere manieren werd gebruikt dan Zoom had verwacht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in