Innovatie & Strategie

Klantinteractie

Zoeken op bekend terrein bij Facebook

25 januari 2013

Graph Search is de naam van de nieuwe zoekfunctie, die uitsluitend de gegevens binnen de eigen Facebook-omgeving afstruint. In die omgeving zitten inmiddels meer dan 1 miljard gebruikers, die samen meer dan 240 miljard foto’s en andere data online hebben gezet. Tussen al die gegevens liggen ruim 1000 miljard connecties en dat netwerk van connecties vormt de basis voor Graph Search. Het is dus geen alternatief voor Google of Bing, wat Facebook in de markt heeft gezet.

Volgens Facebook is Graph Search nog een bèta-versie. Slechts mondjesmaat worden nieuwe gebruikers toegelaten. Nieuwe gebruikers mogen zich registreren op een wachtlijst. De reden daarvoor is simpel, meent Zuckerberg: “Het is een nieuwe techniek en we willen graag zien wat de mensen ermee gaan doen. Op basis daarvan kunnen we het product nog verder aanpassen.”

Beveiligers zien een gevaar in de nieuwe zoekdienst. Het zoekmechanisme kan een werktuig worden voor phishers, zo waarschuwen zij. Met Graph Search kunnen Facebook-gebruikers gelijkgestemden opzoeken. Maar dat geldt ook voor mensen met minder eerlijke bedoelingen. Zij kunnen groepen mensen met dezelfde belangstelling opsporen, om ze daarna te bestoken met phishingmails. Door sterk de nadruk te leggen op de gemeenschappelijke aspecten kan zo’n mail al snel betrouwbaar overkomen. De ontvanger zal eerder geneigd zijn om erop te reageren en zo persoonlijke details prijs te geven.

Bij de introductie van de nieuwe zoekmachine werd duidelijk gezegd dat het geheel werkt op basis van stringente regels. Zuckerberg: “De uitdaging was, om het zoeken zodanig te sturen dat alleen gezocht wordt in toegestane verzamelingen. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn.” Mensen kunnen dus alleen daar zoeken waar ze mogen komen. Wie gegevens op Facebook zet die niet door iedereen gezien mogen worden, heeft de mogelijkheid om dat af te schermen.

Maar, dat is de theorie. In de praktijk zijn er hele volksstammen die zo’n privacyhekje niet hebben neergezet. En bij die Facebookers mag Graph Search vrijelijk van al hun gegevens gebruik maken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!