Loopbaan

Carriere

‘Zoek je een baantje? Kom niet bij ons!’

9 november 2011

In de tussentijd hebben de trainees een intensief ontwikkeltraject doorlopen – Calco MasterClass geheten. In de eerste twee maanden volgen de starters een opleiding die is samengesteld door Calco zelf. Omdat zo’n 75 procent van de trainees geen IT-opleiding heeft gevolgd, is er deze maanden veel aandacht voor basiskennis over automatisering. Maar omdat Calco hoofdzakelijk opereert op het snijvlak van business en IT, staan er ook een fors aantal business- en communicatievakken op het programma.

“Iedere maand start er een klasje met zo’n tien trainees. Een gemêleerd gezelschap: mannen, maar ook steeds meer vrouwen, een enkele IT’er, maar hoofdzakelijk mensen met een andere achtergrond, variërend van geschiedenisleraar of bedrijfskundige tot sporter”, licht Kersten toe. De HR-manager benadrukt dat er wel streng geselecteerd wordt op analytische vaardigheden. Maar ook het kunnen werken onder tijdsdruk en de communicatieve vaardigheden worden pittig getoetst. Zo’n 80 procent van de sollicitanten met hbo- of wo-niveau komt niet door de eerste ronde. Zij beschikken niet over de capaciteiten die Calco van hen verlangt. “Opvallend is dat dat niet alleen de ‘alpha’s’ zijn; ook mensen met een afgeronde IT-opleiding komen vaak niet door onze selectieprocedure. Zowel op het gebied van hard als soft skills vertonen zij hiaten. Wij merken dat de opleidingen niet echt met de tijd meegaan. Dus een IT-diploma is zeker niet vanzelfsprekend een pre.”

Soft skills

Kersten denkt dat ‘soft skills’ als communicatieve vaardigheden en samenwerken bij haar werknemers gemiddeld beter ontwikkeld zijn dan bij personeel van veel andere IT-bedrijven. Dat hangt volgens haar samen met het feit dat Calco bij de werving verder kijkt dan de vijver met pasafgestudeerde IT’ers. “De gevolgde opleiding interesseert ons niet. Als kandidaten maar beschikken over een bepaald kennisniveau, interesse hebben in bedrijfsprocessen, analytisch onderlegd zijn en bereid zijn het verschil te maken. Je moet beschikken over een enorme drive en je moet je permanent willen blijven ontwikkelen. Jongeren die op zoek zijn naar een baantje, hoeven niet bij ons aan te kloppen. Wij investeren veel in onze trainees en vragen daar full commitment voor terug. Het is twee jaar keihard werken.”

Ogen openen

Na de eerste opleiding van twee maanden worden de trainees gekoppeld aan een opdrachtgever, waar ze 22 maanden gedetacheerd worden. Calco werkt onder meer voor grote banken en verzekeraars, ziekenhuizen en energiebedrijven. Tijdens die 22 maanden volgen de trainees verschillende opleidingen, afhankelijk van de behoeftes van de opdrachtgever en de trainee zelf. Ongeveer drie kwart van de trainees treedt na die periode in dienst bij de opdrachtgever. De trainees die geen contract aangeboden krijgen bij het bedrijf waar ze gedetacheerd zaten, blijven in vaste dienst bij Calco. “Soms blijven ze via ons gedetacheerd bij dezelfde klant, omdat dat bedrijf bijvoorbeeld tijdelijk geen mensen mag aannemen, of wij gaan voor ze op zoek naar een andere opdrachtgever”, legt Kersten uit.

Momenteel telt Calco IT 180 medewerkers. Aan het eind van dit jaar moet dat gegroeid zijn tot 200 en eind 2014 tot maar liefst 450. “Onze doelstellingen zijn ambitieus. Maar wij denken dat de vraag naar jonge IT’ers snel zal stijgen, mede door de vergrijzing. Onze opdrachtgevers staan te springen om gedreven jonge mensen die de kar willen gaan trekken. En wij nemen de opleiding en begeleiding voor onze rekening, waardoor onze klanten zich kunnen concentreren op hun corebusiness”, licht de HR-manager toe.

Door andere doelgroepen aan te boren, die wel beschikken over de juiste instelling en die in staat zijn om IT-kennis en -vaardigheden snel op te pikken, denkt Calco een antwoord te hebben op het schaarse aanbod aan IT-studenten dat ieder jaar uit de collegebanken stroomt. Maar jonge, hoogopgeleide professionals interesseren voor een carrière in de IT is volgens Kersten geen eenvoudige opgave. “Studenten hebben vaak een verkeerd beeld van IT. Ze denken dat het stoffig is en alleen technisch. En dat er enkel nerds werken die alleen in het donker zitten te programmeren achter hun pc, met een blikje cola en een stuk pizza in de hand. Ze weten vaak niet wat ze met IT aanmoeten. Wij willen hun ogen openen en ze laten zien hoe leuk, spannend en essentieel IT is voor vrijwel elk type werkgever.”

Vrouwelijk talent

Vrouwen moeten vaak een nog grotere hobbel over voordat ze zich aanmelden voor de Calco MasterClass. Kersten: “Als ik op ze afstap op een carrièrebeurs reageren ze in eerste instantie vaak met: Ik? Ben je niet goed wijs? Maar als ik ze dan uitleg dat het bij een loopbaan in de IT niet alleen om techniek draait, maar ook om samenwerken, goed kunnen communiceren en dat ze creatief moeten zijn en oplossingsgericht, dan heb ik opeens hun interesse.”

Op dit moment is 18 procent van het personeel van Calco vrouw. De laatste tijd stijgt dit aandeel aanzienlijk. Het afgelopen jaar was er sprake van een toename van 15 procent van het aantal vrouwelijke deelnemers aan de MasterClass. In september startte er voor het eerst een klas met meer vrouwelijke dan mannelijke trainees. “Dat komt deels doordat we afgestudeerden van alle hbo- en universitaire studierichtingen werven en niet alleen van IT-opleidingen waar hoofdzakelijk mannen zitten. Maar we zoeken ook specifiek naar vrouwelijke talenten. Onze opdrachtgevers geven aan dat vrouwen zeer welkom zijn op hun IT-afdelingen. Vrouwen hebben doorgaans een natuurlijk gevoel voor samenhang tussen systematiek en business, zijn communicatief zeer vaardig en hebben een sterk empathisch vermogen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!