Beheer

Security
Hack

Zo overleeft u een beveiligingsincident

4 april 2014

“Het is niet de vraag of, maar wanneer we slachtoffer worden van een beveiligingsincident.” Niet een boodschap waar je je als IT-afdeling populair mee zal maken bij je directie. Wel ­eentje die je móet brengen, als je directie zich daar zelf niet van bewust lijkt.

De hoeveelheid data die over het internet circuleert, gaat de verbeelding te boven. Het aantal mails dat per dag wordt verzonden, loopt in de honderden miljoenen. Iedere minuut wordt voor 20 uur content geüpload op YouTube. En iedere minuut worden op een gemiddelde dag zo’n 300.000 tweets rondgeblazen. Dat alles wordt verwerkt door software die – als die state of the art is ontworpen en gebouwd – 1 tot 2 fouten per 1000 regels code kent. “Alleen uw telefoon heeft al 1,2 miljoen regels code. Kwetsbaarheid is, met andere woorden, een fact of life”, zegt Wil van Gemert, nog in zijn functie als directeur cybersecurity van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV); op 1 mei ruilt hij die functies in voor een baan bij Europol.

Van Gemert was één van de sprekers op een bijeenkomst van CIOnet, waar een man of vijftig zich over beveiliging liet bijpraten door onder meer Van Gemert, Bart Jacobs, hoogleraar software security & correctness aan de Radboud Universiteit Nijmegen en KPN’s Chief Information Security Officer Jaya Baloo. Thema van de bijeenkomst was cyber resilience – letterlijk: computerveerkracht.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Inloggen

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!