Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo los je probleem met clean install Windows 10 op

Windows 10 heeft niet zoals voorgaande versies een serienummer dat kan worden gebruikt voor validatie bij het installeren van een verse kopie van het besturingssysteem, constateert How-to Geek. Het systeem doet daarentegen een geautomatiseerde check of het in aanmerking komt voor geautoriseerde versie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Wanneer er niets is veranderd aan het systeem, zal de check in de meeste gevallen wel goed verlopen. Maar wanneer er componenten vervangen zijn in de pc, kan het zo maar gebeuren dat het controlemechanisme vindt dat de licentie niet meer van toepassing is. Daar gaat dan je gratis kopie.

Een oplossing is contact op te nemen met de helpdesk van Microsoft en het verhaal uit te leggen, waarop de medewerker kan besluiten alsnog de licentie te activeren. De beste manier om naar die activatie te vragen is door in het Start-menu 'All Apps' te selecteren en de Contact Supportapp te starten. Daarin zit een onderdeel Services & Apps waarin 'Windows' is te selecteren en vervolgens 'Setting up'. Dan opent zich een mogelijkheid met de helpdesk te communiceren. Microsoft heeft bevestigt dat dit de enige manier is om het probleem met een opgewaardeerde pc op te lossen.

Problemen zullen zich niet snel voordoen wanneer een harde schijf of grafische kaart wordt vervangen. Maar vooral wanneer er veranderingen plaatsvinden aan het moederbord of de CPU is voorzichtigheid geboden. Het installatieproces kan gewoon worden uitgevoerd door alle verzoeken om een product key te negeren. Vervolgens meldt het besturingssysteem dat er op illegale wijze gebruik van wordt gemaakt en raadt met klem aan een nieuwe licentie te kopen in de Windows Store. Op dat moment kan het contact met de helpdesk gelegd worden via het Startmenu, zoals hierboven beschreven.

Niet voor een nieuwe pc

Voor de duidelijkheid: Een Windows 10-licentie is altijd gekoppeld aan de hardware. Wie voorheen in de winkel of online een versie van Windows 7, 8 of 8.1 kocht, kon deze meenemen naar een andere pc, mits op de software op een oude pc werd gedeïnstalleerd. Dat is dus niet meer mogelijk met Windows 10. Na een upgrade van zo'n winkel-versie naar Windows 10, vervalt ook de portabiliteit van het besturingssysteem.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in