Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo forceer je een download van Windows 10

Er circuleren zelfs twee methoden op internet, waarvan de eerste het simpelst lijkt: die maakt gebruik van de mogelijkheid om een zogeheten ISO-kopie van Windows 10 op een USB-stick of DVD-schijf te zetten, of gewoon op je harde schijf, om van daaruit Windows 10 zelf te installeren. Het 'media creation tool' dat je daarvoor nodig hebt, is te vinden op Microsofts Windows-site.
download
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Onduidelijk is of deze methode tot een schone installatie leidt waarbij je je bestanden verliest dus het is wel verstandig om eerst een back-up te maken.

Een tweede methode forceert het Windows Update-mechanisme om Windows 10 te downloaden. Daarvoor moet het systeem wel ingesteld zijn op automatisch updaten. Ook moeten alle bestanden in de map C:\Windows\SoftwareDistribution\Download verwijderd worden. De download van Windows 10 wordt dan gestart door als beheerder het commando wuauclt.exe /updatenow in te voeren in de commando-modus (die open je door cmd in te typen bij programma's beheren en uitvoeren onder de startknop), achter de prompt C:\Windows\system32> danwel C:\Windows\system64>. In Windows Update kun je dan controleren dat de download gestart is. En je krijgt de gebruikelijke vraag of de updates moeten worden. Ook in dit geval is het maken van een back-up aan te raden, overigens.

Update: Sommige sites melden dat deze methode alleen werkt als je al wel een gratis kopie van Windows hebt gereserveerd. Heb je dat nog niet gedaan en lukt het downloaden niet, dan kan je proberen of het reserveren van een exemplaar helpt. Dat doe je via de Get Windows 10-app, die Microsoft verspreidde op de Patch Tuesday van maart. Je ziet de app rechtsonder in de taakbalk; het is een in het wit uitgevoerd ikoontje van de Windows-vlag. Zie je dat ikoontje niet, dan heb je waarschijnlijk automatische updates uitstaan, of heb je dit element destijds geweigerd; update van je systeem en doorploegen van die app - inclusief het opgeven van je e-mailadres - zou dan kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in