Beheer

IT beheer
download

Zo forceer je een download van Windows 10

Microsoft distribueert Windows 10 gefaseerd naar geïnteresseerden. Als je niet vooraan in de rij staat, kun je de download toch forceren.

© CC0 - Pixabay MIH83
29 juli 2015

Microsoft distribueert Windows 10 gefaseerd naar geïnteresseerden. Als je niet vooraan in de rij staat, kun je de download toch forceren.

Er circuleren zelfs twee methoden op internet, waarvan de eerste het simpelst lijkt: die maakt gebruik van de mogelijkheid om een zogeheten ISO-kopie van Windows 10 op een USB-stick of DVD-schijf te zetten, of gewoon op je harde schijf, om van daaruit Windows 10 zelf te installeren. Het 'media creation tool' dat je daarvoor nodig hebt, is te vinden op Microsofts Windows-site. Onduidelijk is of deze methode tot een schone installatie leidt waarbij je je bestanden verliest dus het is wel verstandig om eerst een back-up te maken.

Een tweede methode forceert het Windows Update-mechanisme om Windows 10 te downloaden. Daarvoor moet het systeem wel ingesteld zijn op automatisch updaten. Ook moeten alle bestanden in de map C:\Windows\SoftwareDistribution\Download verwijderd worden. De download van Windows 10 wordt dan gestart door als beheerder het commando wuauclt.exe /updatenow  in te voeren in de commando-modus (die open je door cmd in te typen bij programma's beheren en uitvoeren onder de startknop), achter de prompt C:\Windows\system32> danwel C:\Windows\system64>. In Windows Update kun je dan controleren dat de download gestart is. En je krijgt de gebruikelijke vraag of de updates moeten worden. Ook in dit geval is het maken van een back-up aan te raden, overigens.

Update: Sommige sites melden dat deze methode alleen werkt als je al wel een gratis kopie van Windows hebt gereserveerd. Heb  je dat nog niet gedaan en lukt het downloaden niet, dan kan je proberen of het reserveren van een exemplaar helpt. Dat doe je via de Get Windows 10-app, die Microsoft verspreidde op de Patch Tuesday van maart. Je ziet de app rechtsonder in de taakbalk; het is een in het wit uitgevoerd ikoontje van de Windows-vlag. Zie je dat ikoontje niet, dan heb je waarschijnlijk automatische updates uitstaan, of heb je dit element destijds geweigerd; update van je systeem en doorploegen van die app - inclusief het opgeven van je e-mailadres - zou dan kunnen helpen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
florisa 09 december 2016 16:26

Ok wil gaag windows10

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.