Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekteverzuim historisch laag

Het verzuimpercentage binnen de ICT-branche bedroeg 2,9 procent in 2008. Dat is fors lager dan in de voorgaande jaren (3,8 procent in 2007 en 4,7 procent in 2006). Bovendien is het zo’n 30 procent lager dan het gemiddelde verzuimpercentage in ons land.
arts en patiënt
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Volgens ArboNed loopt het verzuimpercentage sinds begin jaren negentig terug, toen het verzuim nog rond de 9 procent lag. Sindsdien hebben zich op het gebied van sociale zekerheid fundamentele wijzigingen voorgedaan, waardoor werkgevers en werknemers meer financieel risico lopen bij verzuim en zich dus meer inspannen om het verzuim terug te dringen.

"De branche is al ver gekomen in de beheersing van het verzuim. De kunst is om dit ook vast te houden voor de toekomst”, reageert sectormanager Evelien Ottink van ArboNed. Of dit ook gaat lukken, valt te betwijfelen, zeker in deze economisch roerige tijden. Over het algemeen is het zo dat in tijden van crisis het verzuim in eerste instantie daalt. “Mensen worden onzeker over hun baan en zullen zich niet zo snel ziekmelden”, aldus Ottink.

Ted van Hintum, woordvoerder van branchevereniging ICT~Office is tevreden met de verzuimcijfers. “Het is positief dat de verzuimcijfers bij de onderzochte ICT-bedrijven laag zijn. We zien breder in de hele branche dat de invloed van het eigen arbobeleid en van arbodiensten positief bijdraagt aan de terugdringing van het ziekteverzuim.” Van Hintum stelt dat de arbeidsvoorwaarden in de ICT-branche veelal vooruitstrevend en flexibel zijn. “Dit speelt een rol bij de motivatie van ICT'ers en heeft daarmee ook een positief effect op het verzuim.”

Leden van ICT~Office kunnen gebruikmaken van een risico-inventarisatie en -evaluatie om te werken aan een veilige en gezonde werkomgeving en de interne voorlichting daarover. Deze is in opdracht van de branchevereniging vijf jaar geleden ontwikkeld.

Opvallend is dat van de werknemers die meer dan drie weken verzuimen, slechts 14,9 procent kampt met klachten die gerelateerd zijn aan het bewegingsapparaat, terwijl dit bij alle klanten van ArboNed gemiddeld 22,7 procent is. Hieronder valt bijvoorbeeld ook RSI. Van Hintum: “Door voorlichting, betere inrichting van werkplekken, pauzes en dergelijke, is RSI nu veel minder een onderwerp dan vroeger.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in