Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen, gemeenten en meer onbereikbaar door Vodafone-storing

Nederland is geraakt door een forse storing bij telecomaanbieder Vodafone. Het bedrijf kampt met problemen in een datacenter, zo laat het publiekelijk weten aan klagende klanten. Vaste telefonie is verstoord en raakt onder meer ziekenhuizen en veiligheidsregio's. Zij geven aan dat ze niet of niet goed bereikbaar zijn. Sommige mensen krijgen het advies om bij spoed het noodnummer 112 te gebruiken.
storing Nederland
© AlleStoringen.nl
AlleStoringen.nl

"Goedemorgen Ingrid, op dit moment ervaren wij inderdaad problemen in ons datacenter. Onze technici werken er met allerhoogste prioriteit aan om dit issue op te lossen. Excuses voor het ongemak", zo luidt een reactie die Vodafone deze donderdagochtend op Twitter geeft. De aangesproken persoon heeft de telecomprovider eerst nog de tip gegeven om een storingsbericht te plaatsen op de socialmediakanalen van Vodafone en VodafoneZiggo. De grote storing wordt vooralsnog alleen genoemd in antwoorden op tweets aan Vodafone Nederland.

'Toestel uitschakelen'

In die reacties spreekt Vodafone naast problemen in een datacenter ook van "wat problemen op ons netwerk". Een andere klagende klant, die nu thuis niet meer kan bellen met 4G, krijgt het advies om zijn toestel over enkele uren volledig uit te schakelen en dan na 2 minuten weer aan te zetten. Ondertussen werken technici van Vodafone er hard aan om de oorzaak van de landelijke storing te achterhalen en op te lossen.

Hierdoor zijn vele consumenten, bedrijven en organisaties geraakt. Onder meer woningcorporaties, zorginstellingen en ziekenhuizen melden nu online dat ze niet of slecht bereikbaar zijn. Mensen worden doorverwezen naar andere communicatiekanalen. "Op dit moment is er een storing waardoor wij telefonisch niet bereikbaar zijn. De storing blijkt veroorzaakt te worden door Vodafone. Wij zijn uiteraard bereikbaar via mail en onze website (formulier of huurdersportaal). Onze excuses voor het ongemak", tweet de Groningse woningcorporatie Acantus.

Ook effect op mobiel

"Helaas zijn een aantal van onze locaties momenteel telefonisch niet bereikbaar door een storing bij #Vodafone. Heb je dringende vragen? Stel deze dan via Twitter of stuur een e-mail naar info@fivoor.nl", geeft de psychiatrische zorginstelling Fivoor aan. Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) is ook geraakt door de storing en heeft veel van zijn vaste nummers nu doorgeschakeld naar mobiele nummers.

Hierdoor heeft de storing met vaste telefonie ook effect op de mobiele bereikbaarheid van het medisch centrum. "Met Vodafone trachten we dit zsm op te lossen. Meer info volgt." De storing betreft inkomend maar ook uitgaand telefoonverkeer, deelt het UMCG mee. Het UMC Utrecht en het Wilhelmina-ziekenhuis zijn alleen bereikbaar via het eigen 030-noodnummer, geeft het UMC Utrecht aan in een vastgepinde tweet op zijn Twitter-profiel.

112, DM of webformulier

De Veiligheidsregio's Kennemerland (VRK) meldt dat 088-telefoonnumers nu landelijk gestoord zijn. Het verwijst spoedgevallen door naar noodnummer 112; de meldkamer van VRK is daarlangs wel bereikbaar. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid meldt in een tweet dat het telefonisch níet bereikbaar is. Mensen met dringende vragen worden verzocht een DM (direct message) via Twitter te sturen of contact op te nemen via het formulier op de VRZHZ-site.

De gemeente Den Haag meldt dat het telefonisch niet bereikbaar is. Diverse andere gemeenten laten op Twitter ook weten dat hun telefoonverkeer plat ligt door de landelijke storing bij Vodafone. De eigen zakelijke storingslijn van de telecomaanbieder is ook getroffen heeft, waardoor het bedrijf zelf ook niet bereikbaar is, meldt het Dagblad van het Noorden.

Verder blijken ook datalijnen van het in 2006 overgenomen The Network Factory (TNF) te zijn geraakt. Dit bevestigt Vodafone aan een getroffen klant. Via TNF-verbindingen worden managed IP-communicatieoplossingen geboden wat ook PIN-betalingen kan omvatten.

Update:

De storing is donderdagnacht rond 02.30 uur ontstaan, laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. "Mobiel bellen is in de meeste gevallen wel mogelijk. De storing treft vooral het zakelijk verkeer via het vaste netwerk. Voor een klein deel van de klanten zijn er ook problemen met mobiele telefonie."

Het is niet bekend hoelang de storing nog gaat duren. "We werken er met man en macht aan om het probleem te verhelpen", aldus de Vodafone-woordvoerder. "Een deel van onze zakelijke klanten heeft momenteel geen internet en vaste telefonie." Het gaat volgens hem om een storing in verschillende delen van het land.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in