'Zet datacentra in lege kantoren'

22 juli 2011
Volgens de firma APC by Schneider Electric kan structureel leegstaande kantoorruimte in Nederland prima worden ingezet om te voldoen aan de vraag naar datacentercapaciteit. Dat is een stuk goedkoper dan nieuwbouw.

De Nederlandse kantoren staan veelal leeg, zeker als het pand op een wat minder aantrekkelijke locatie staat. De overheid heeft nog geen beleid voor herontwikkeling van die incourante panden. Er is 50 miljoen vierkante meter kantoorruimte in Nederland en daarvan staat 14 procent leeg. Dit percentage zal de komende jaren groeien doordat bedrijven steeds minder kantooroppervlakte nodig hebben.

Volgens Wim Hendriksen, country manager Benelux van APC by Schneider, zijn er genoeg mogelijkheden om vastgoed te herontwikkelen tot datacenters. "De vraag naar servercapaciteit neemt de komende jaren fors toe. De populariteit van sociale netwerken, cloud computing en smartphone-applicaties leidt tot een exponentiële groei van het dataverkeer", aldus Hendriksen.

Nederland is best in trek
Datacenters zijn in 2050 verantwoordelijk zijn voor veertig procent van de mondiale energieconsumptie. Zo’n 20 procent van de grote Europese IT-bedrijven die hun datacentercapaciteit willen uitbreiden, heeft daarbij een voorkeur voor Nederland. En voor een datacenter zijn zaken als bereikbaarheid, parkeervoorzieningen en zichtlocatie van minder belang dan voor de meeste andere bedrijven. Voor vastgoedontwikkelaars kan het daarom bijzonder interessant zijn om incourante kantoorgebouwen te herontwikkelen tot datacenter.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.