Overslaan en naar de inhoud gaan

'XBRL-golf is onafwendbaar'

Dat wil de Amerikaanse beursautoriteit SEC (Security and Exchange Commission) laten zien met een nieuwe open-sourcetool op zijn website, waarmee de cijfers van 74 bedrijven bij wijze van proef op dezelfde grafische wijze zijn te presenteren.XBRL (eXtensible Business Reporting Language) maakt die automatische vertaling mogelijk.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De SEC is in de VS de belangrijkste stimulator van het gebruik van XBRL. De organisatie heeft het hulpmiddel op zijn site gezet om te tonen hoeveel werk het scheelt als een softwaregereedschap bedrijfscijfers op eenduidige manier presenteerbaar en vergelijkbaar maakt. Het kopiëren van complete omzet- en lastenstaten uit (niet in XBRL-vorm gegoten) financiële berichten om ze min of meer vergelijkbaar te maken met cijfers van andere bedrijven, hoeft dan niet meer.

De SEC faciliteert op verschillende wijzen het werken met XBRL, maar verplicht tot dusver nog geen enkel bedrijf tot het rapporteren in XBRL. Er is wel een plan om met de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven te beginnen. Die verplichting zal nog dit jaar komen, meldde Gartner-analist Nigel Rayner onlangs. Dat brengt volgens hem een seismische verschuiving teweeg in het feitelijke gebruik van XBRL, ook buiten de beurswereld. XBRL is niet alleen een vehikel voor (verplichte) rapportages naar de buitenwereld, maar helpt ook de interne financiële managementrapportages te stroomlijnen, die vervolgens snel via allerlei online interfaces gepresenteerd kunnen worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in