Overslaan en naar de inhoud gaan

Wonderlijk Atlassian stevent af op beursgang

Atlassian, de succesvolle producent van softwaregereedschap voor ontwikkelaars, is in vele opzichten een opmerkelijke start-up.
© Shutterstock
Shutterstock

Atlassian maakt gereedschappen als Jira, een bug reporting tool met ingebouwde workflow en rapportage. Voor veel ontwikkelaars en troubleshooters inmiddels een onmisbaar gereedschap. Het bedrijf drijft dan ook voor een groot deel op mond-tot-mond reclame. De omzet van 319,5 miljoen dollar afgelopen jaar werd binnengehaald met maar 68 miljoen dollar aan uitgaven voor marketing en sales. 21 procent is een een onwaarschijnlijk laag percentage, constateert CNBC. Gebruikelijk is dat bedrijven tussen de 50 en 70 procent van hun omzet besteden aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Toch heeft Atlassian 51.000 klanten verdeeld over 160 landen weten te interesseren in zijn producten. Meer dan de helft van de Fortune 500-bedrijven is klant bij het bedrijf.

Bedrijf grotendeels in handen van twee oprichters

Ook bijzonder is dat Atlassian in de 13 jaar van zijn bestaan, nagenoeg geen gebruik heeft gemaakt van risicodragend kapitaal. De beide oprichters hebben samen 76 procent van de aandelen in handen. Daar gaat nu verandering in komen, getuige het voornemen van een beursgang dat zij bekend hebben gemaakt aan de Amerikaanse Security and Exchange Commision (SEC). De zakenbanken Goldman, Sachs & Co. en Morgan Stanley begeleiden de beursgang. Atlassian wil 250 miljoen dollar ophalen met de uitgifte van publieke aandelen. In een recente financieringsronde werd de totale waarde van het bedrijf geschat boven de 3 miljard dollar, meldt Computerworld. Het bedrijf was de afgelopen 10 jaar winstgevend.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in