Innovatie & Strategie

Windows 10
Windows 10 update

Windows-inkomsten groeien voor cloudaanbieder Microsoft

Microsoft sluit sterk derde kwartaal af, dankzij cloudgroei maar ook Windows 10.

© Microsoft
25 april 2019

Microsoft sluit sterk derde kwartaal af, dankzij cloudgroei maar ook Windows 10.

Microsoft heeft in het net afgesloten derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet én winst flink zien groeien. De softwarefirma heeft in de driemaandsperiode weer goede zaken gedaan met zijn clouddiensten. De aloude melkkoe Windows, die qua financiële impact op de boekhouding is gepasseerd, beleeft ineens ook groei.

In het afgelopen kwartaal heeft Microsoft een omzet van 30,6 miljard dollar gerealiseerd. Dat bedrag is 14 procent meer dan wat het in dezelfde periode een jaar geleden in de boeken schreef. Het operationele resultaat is sterker gegroeid: met 25 procent, om uit te komen op 10,3 miljard dollar. De nettowinst zit qua toename tussen deze twee percentages in: het is 19 procent gegroeid, naar 8,8 miljard dollar.

Weg van Windows

Van de totale omzet komt maar liefst 9,6 miljard dollar uit de cloudactiviteiten van Microsoft. Dit omvat online-diensten als Office 365 en Azure, maar ook andere zaken zoals bepaalde delen van Microsofts CRM-aanbod Dynamics én van het overgenomen zakelijke social network LinkedIn. Microsoft doet al geruime tijd zijn best om zich te distantiëren van zijn oude imago van 'Windows-bedrijf', schrijft Microsoft-watcher Mary Jo Foley dan ook.

Toch hoort Windows nog altijd bij Microsoft, wat ook te zien is in de kwartaalcijfers. Afgelopen boekhoudperiode heeft Windows 10 weer een groei meegemaakt, doordat de afzet aan OEM's (pc-leveranciers) is toegenomen; met 15 procent. In het tweede kwartaal was de omzet uit de OEM-verkoop nog 2 procent gedaald. Het aankomende supporteinde voor Windows 7 kan de verkoop van nieuwe pc's met Windows 10 stimuleren.

Plus Xbox, search en Surface

Overigens valt Microsofts computerbesturingssysteem qua bedrijfsfinanciën in de bredere categorie van 'More Personal Computing'. Dat omvat ook game console Xbox naast search ads plus de eigen Surface-tablets, -laptops en andere devices onder die merknaam. Deze categorie heeft in totaal 10,7 miljard dollar aan omzet opgeleverd in het derde kwartaal.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.