Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows on ARM krijgt boost van Microsoft

Microsoft heeft ontwikkelaars in staat gesteld 64 bit apps te ontwikkelen voor Windows on ARM. Het ontbreken van die mogelijkheid was een van de grote obstakels in de acceptatie van het besturingssysteem.
ARM-chip
© ARM
ARM

Ontwikkelaars kunnen nu hun apps zo aanpassen dat zij 'native' op het ARM-platform kunnen draaien, meldt The Verge. Tot nog toe was het wel mogelijk met een emulator de apps te gebruiken op Windows on ARM. Het probleem met een emulator is echter dat de prestaties van een app die daar gebruik van maakt, ernstig achterblijft.

Het is nu de vraag of app-ontwikkelaars moeite willen steken in het hercompileren van hun code met behulp van de tools die Microsoft daarvoor beschikbaar stelt. Microsoft is daarmee afhankelijk van de goodwill van de ontwikkelaars voor het succes van het platform. Microsoft is al eerder in vergelijkbare situaties van een koude kermis thuisgekomen. Zo bleek uiteindelijk enkele jaren terug maar een handvol ontwikkelaars bereid hun apps om te vormen tot Universal Windows Apps, die dan op alle Windows-platformen zouden kunnen draaien.

Zuiniger en steeds sneller

Het grote voordeel van ARM-gebaseerde chips ten opzichte van chips met een klassieke x86-architectuur is het energieverbruik. Omdat ARM-gebaseerde chips zijn ontworpen voor mobiele apparatuur als smartphones en tablets springen ze veel vriendelijker om met een acculading dan reguliere laptops. Het nadeel is dat de ARM-gebaseerde chips wat achterbleven wat betreft prestaties. Daar komt echter snel verandering in. ARM claimt dat de nieuwe chips die volgend jaar uitkomen zich kunnen meten met de Kaby Lake-familie van Intel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in