Beheer

Windows XP

Windows 8.1 verslaat XP

2 december 2014
Het marktaandeel van Windows 8.1 is voor het eerst hoger dan dat van Windows XP.

De gebeurtenis was onvermijdelijk met alle moeite die Microsoft steekt in het afschrijven van het verouderde Windows XP ten gunste van een van de modernere Windows-besturingssystemen. Opmerkelijk is wel dat de passage voor een belangrijk deel werd veroorzaakt door een sterke groei van het aandeel van Windows 8.1, namelijk 1,64 procentpunt in een maand, volgens cijfers van Statcounter.

Daarnaast nam ook het aandeel van XP fors af, een daling van 1,26 procentpunt. XP kwam daarmee in november uit op een marktaandeel van 10,69 procent en Windows 8.1 op 10.95 procent. De toename van het gebruik van Windows 8.1 had waarschijnlijk nog te maken met de start van het schooljaar.

Het maartaandeel van Windows 7 groeide ook nog licht en komt uit op 50,34 procent.

Volgens Netmarketshare is het nog niet zo ver

Netmarketshare houdt er een andere meetmethode op na en komt op heel verschillende cijfers. Windows XP is in deze berekeningen Windows 8.1 nog altijd 1,47 procentpunt de baas en komt op 13,57 procent. Het aandeel van Windows 7 is volgens Netmarketshare met 56,41 procent veel hoger.

De verwachting is dat ook in de Netmarketshare-statistieken volgende maand de grafieken van XP en Windows 8.1 elkaar kruisen. Windows XP daalde 3,61 procentpunt en Windows 8.1 steeg er 1,18. Wanneer deze trend doorzet is in december het marktaandeel van Windows 8.1 flink groter dan dat van XP.

 

 En de cijfers van NetMarketshare:

 

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.