Windows 8.1 moet desktop veroveren

7 maart 2014

Dat bleek tijdens een persconferentie van Microsofts Joe Belfiore voorafgaand aan het Mobile World Congres, onlangs in Barcelona. Belfiore is al enige tijd verantwoordelijk voor de gebruikerservaring op Windows Phone, en sinds kort ook voor datzelfde aspect van Windows 8.

De aanpassingen in Windows 8.1 werden al verwacht na het uitlekken van enkele tussenversies van de update. Het is nu de eerste keer dat een Microsoft-official bevestigt dat een update aanstaande is. De datum van publicatie liet Belfiore in het midden. ‘In de lente’ was alles wat hij er over zei.

Belfiore was wel duidelijk over wat Microsoft in de update wil bewerkstelligen. Microsoft introduceert daarin aanpassingen – verbeteringen volgens Belfiore – die het werken met het interface vertrouwder en gemakkelijker moeten maken voor gebruikers met muis en toetsenbord. Dat krijgt onder meer gestalte in zichtbare – en dus klikbare – Zoek-, Instellingen- en Aan/Uit-icoontjes en het in ere herstellen van het openen van contextmenu’s met een klik van de rechtermuisknop.

Belfiore benadrukt daarbij wel dat Microsoft geen afstand neemt van het aanraakscherm. De aanpassingen zijn bedoeld om voor traditioneler uitgevoerde werkzaamheden een brug te slaan van de bekende Windows-omgeving naar het nieuwe interface.

Bedrijven probeert Microsoft te verleiden met verbeterde compatibiliteit met Internet Explorer 11 in Windows 8. Daarmee hoopt Microsoft te voorkomen dat organisaties op oudere versies van Windows blijven hangen doordat ze bedrijfsapplicaties hebben die niet met modernere versies van Microsoft browser uit de voeten kunnen.

De update moet ook bewerkstelligen dat Windows 8.1 minder zware eisen aan de hardware stelt. Dat is vooral plezierig voor Microsofts hardwarepartners, die daardoor minder dure apparatuur uit kunnen brengen c.q. apparaten die voor hetzelfde geld beter presteren. Versie 8.1 Update moet kunnen draaien op apparaten met 1 gigabyte intern geheugen en 16 gigabyte flash. 1 gigabyte is nu alleen genoeg voor de 32-bitversie – de 64-bitversie vraagt 2 gigabyte – terwijl qua opslagcapaciteit tussen de 16 en de 20 gigabyte minimaal is. Microsofts eigen Surface Pro heeft nu zelfs 27 gigabyte nodig.

Office 365 wordt sociaal slim hulpje

Microsoft heeft vernieuwingen geannonceerd die gebruikers van Office en SharePoint en IT-professionals beter helpen in hun werk.

Spil in het aanbod van extra’s voor gebruikers is Office Graph. Die applicatie analyseert op de achtergrond voortdurend inhoud, interacties en activiteitenstromen. Die analyses denkt Microsoft te gebruiken voor toepassingen die de gebruiker tijd besparen bij het zoeken van relevante informatie of personen die met soortgelijke projecten bezig zijn. Een voorbeeld daarvan is een toepassing – codenaam Oslo – die een individuele gebruiker de voor hem of haar meest relevante informatie op tijd toont, op zowel Office 365, SharePoint, Exchange, Lync, Yammer als Office.

Microsoft introduceert ook Groepen, dat het eenvoudiger maakt groepen van mensen, conversaties, agenda’s, e-mails en documenten in Office 365 aan te maken. Bij een Groep in Office 365 wordt automatisch een Yammer-feed gecreëerd, en ook een agenda, documentenbibliotheek en gezamenlijke inbox voor de leden van de groep.

Office- en SharePoint-ontwikkelaars krijgen meer mogelijkheden voor het ontwikkelen van mobiele applicaties met een Office 365-software developers kit voor Windows 8 en Android. Verder zijn de application programming interfaces verbeterd.

In het kader van Data Loss Prevention verbetert Microsoft mogelijkheden voor beheren, traceren en controleren van informatie. In april komt OneDrive voor bedrijven als losstaande dienst beschikbaar. Dat maakt het beveiligd opslaan, synchroniseren en delen van documenten via de cloud mogelijk. En in SharePoint Server 2013 Service Pack 1 introduceert Microsoft nieuwe beheerconsoles om OneDrive vanuit SharePoint Server 2013 admin console te beheren. Hierdoor behouden klanten hun eigen infrastructuur bij opslag van documenten in de cloud.

‘Social’ is niet langer SharePoint

Wat ‘social’ betreft hakt Microsoft de knoop nu inderdaad door in het voordeel van Yammer. In SP1 voor SharePoint 2013 maakt Microsoft het makkelijker om de social media-component van SharePoint met simpele aanpassingen in de beheeromgeving te vervangen door Yammer. Met het oog op de in-huisversie zal Microsoft de mogelijkheden van SharePoint op het gebied van sociale interactie wel handhaven, maar van vernieuwingen zal geen sprake zijn. Wie zijn bedrijfsmedewerkers beter wil laten netwerken en optimaal gebruik wil maken van de vernieuwingen in Office 365, kan beter vandaag dan morgen Yammer gaan gebruiken, schrijft Jared Spataro, general manager Enterprise Social bij Microsoft, op het Office-blog.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!