Windows 8.1 beter voor bedrijven

14 juni 2013

Tot nog toe werden vooral de consumenten­aspecten van Windows 8.1 belicht in de uitingen van Microsoft. Maar de nieuwe versie van het besturingssysteem biedt volgens de producent zelf ook in het zakelijk gebruik veel voordelen.

Een heel belangrijke aanpassing voor acceptatie in zakelijke omgevingen is, dat gebruikers de mogelijkheid krijgen direct na het opstarten in de desktop-interface terecht te komen. Daarmee wordt de standaardroute langs de Modern-interface die Microsoft in de eerste versie van Windows 8 verplicht stelde, omzeilt. Vooral voor zakelijke gebruikers is dit een zegen omdat zakelijke toepassingen – in ieder geval de komende tijd – niet als Modern-app beschikbaar zullen zijn.

Daarnaast wordt het eenvoudiger om mobiele apparaten in het bedrijfsnetwerk te gebruiken. Het besturingssysteem biedt in versie 8.1 de mogelijkheid de printer aan te sturen via Wi-Fi Direct. Printopdrachten kunnen ook worden verstuurd met near field communication (NFC). Het contact met de printer komt tot stand door de apparaten even tegen elkaar te houden. Enige voorwaarde is een NFC-tag in mobiel apparaat en printer. Windows 8.1 kan schermen ook zonder rompslomp projecteren via Miracast, en Windows 8.1-apparatuur kan bovendien dienen als wifi-hotspot.

Meer grip voor beheer

Ook voor de afdeling beheer biedt Windows 8.1 extra’s, met name gericht op het faciliteren van BYOD-beleid. Met de nieuwe functie Workplace Join kunnen apparaten die niet regulier onderdeel zijn van een bepaald Windows-domein toegang krijgen tot beveiligde bedrijfsgegevens daarin, als ze geregistreerd staan als vertrouwde apparaten.

Verder kunnen beheerders vanaf versie 8.1 bedrijfsgegevens die op mobiele apparaten staan efficiënt verwijderen zonder daarbij de persoonlijke gegevens van de eigenaar te wissen. De afdeling beheer krijgt ook meer grip op de instellingen van mobiele apparaten, en kan daarbij straks ook zonder verdere aanpassingen of aanvullingen gebruik maken van oplossingen voor mobile devicemanagement van derden die de specificaties van de Open Mobile Alliance geïmplementeerd hebben. Microsoft noemt zelf MobileIron en Airwatch als voorbeelden.

Beheerders krijgen ook meer mogelijkheden voor het inrichten van het startscherm, bijvoorbeeld de achtergrondafbeelding en de manier waarop de apps zijn georganiseerd.

Ook is een aantal beveiligingsopties toegevoegd. Zo is het besturingssysteem vanaf versie 8.1 standaard voorbereid op het gebruik van biometrische identificatie met moderne capacitieve vingerafdruksensoren. Deze zijn beter bestand tegen het falsificeren van vingertoppen. Bij werknemers die van buitenaf inloggen, start in het vervolg standaard hun VPN-verbinding wanneer ze netwerkschijven proberen te openen of andere bronnen die zich binnen het beveiligde bedrijfsnetwerk bevinden. Het standaard meegeleverde Windows Defender monitort straks ook het netwerkverkeer op ongewone patronen, en Internet Explorer scant binaire uitbreidingen op malware.

Verder krijgt Windows 8.1 standaard de encryptiefaciliteit die Microsoft eerder al toepaste in Windows RT en Windows Phone. Met de installatie van de nieuwe versie van het besturingssysteem kunnen nu alle Windows-apparaten van deze versleuteling gebruik maken. Beheerders kunnen bij Windows 8.1 Pro en Enterprise daarbovenop nog de Bitlocker-versleuteling toepassen.

Windows 8.1 komt op in de herfst op de markt. Een versie voor testdoeleinden is vanaf 26 juni beschikbaar.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!