Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 8 vanavond geïntroduceerd

De compleet nieuwe vormgeving van het Home-scherm springt het meest in het oog. Microsoft noemt het de 'Metro-gebruikersinterface'. Iconen en widgets op een achtergrond hebben plaats gemaakt voor een mozaiek van tegeltjes, net als bij Windows Mobile Phone 7. "Tegels zijn beter dan iconen, zegt Jensen Harris, bij Microsoft verantwoordelijk voor de Windows User Experience. "Ze bieden net iets meer ruimte aan de toepassing om zijn identiteit te tonen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Een weer-app kan de laatste gegevens laten zien en een fotoabum de mooiste foto." Alle tegeltjes zijn in hoge mate aan persoonlijke voorkeuren aan te passen.

Vingerbesturing staat voorop
Windows 8 wisselt tussen de toepassingen, die nu ook op de pc voortaan app heten, door te vegen over het scherm, mits de computer over multitouch beschikt. Windows 8 is ontworpen en geoptimaliseerd voor besturing met de vinger op het scherm. Maar bediening met de muis en toetsenbord is ook mogelijk. Microsoft bouwde het besturingssysteem voor schermgroottes variërend van kleine tablets tot interactieve whiteboards en het kan overweg met zowel op Intel als op ARM gebaseerde processors.

Verschillende toepassingen kunnen naast elkaar op het scherm worden getoond door de 'Snap'-functie, waarbij ze met een veegbeweging meer of minder ruimte op het scherm krijgen. Ook de klassieke Windows-apps zoals Excel of Word werken op deze manier samen met de nieuwe HTML5-apps.

Verkenner is niet verdwenen
De vertrouwde Windows desktop is echter allerminst verdwenen en benaderbaar met een tegeltje op het mozaiek-scherm. Maar de verkenner onderging wel een grote verandering. Een aantal veelgebruikte taken, zoals kopiëren, plakken, wissen en printen, zijn direct beschikbaar vanuit een 'ribbon' aan de bovenzijde van het scherm. Gebruikers van de recente Officepakketten kennen de balk met contextafhankelijke functies al. Alleen wanneer een functie gebruikt kan worden, is hij te vinden.
Vanuit de ribbon zijn ook een aantal nieuwe functies beschikbaar, zoals het openen van ISO-files. Die zijn tot nog toe alleen van een CD te lezen of met behulp van toepassingen van derden. ISO-files worden geopend alsof een verwijderbare schijf in een optische drive is gestoken.

De ribbon kan ook overweg met virtuele harde schrijven (VHD), de betanden die met Hyper-V worden gemaakt. VHD-bestanden gedragen zich als een extra interne harde schijf (of partitie).

Alle functies hebben een toetsenbordcommando
Alle circa 200 functies in de ribbon zijn ook uit te voeren met een toetsenbordcommando. Volledige toetsenbordbesturing was een van de meest gevraagde features voor Windows 8, volgens Microsoft. De verkenner heeft bovendien veel mogelijkheden voor aanpassing aan persoonlijke voorkeuren via de QAT, de Quick access toolbar.

Microsoft heeft verder het bestandsbeheer flink onder handen genomen. Het fenomeer 'resterende tijd' bij een actie in het bestandsbeheer verdwijnt, omdat - erkent Microsoft - nooit een betrouwbare inschatting gemaakt kan worden. Daarvoor is de actie te veel afhankelijk van bijvoorbeeld belasting van de processor of de lijnkwaliteit van verbindingen. De Metro-gebruikersinterface heeft een naadloze integratie met de Zune-muziekspeler, audiobestanden op de computer en de Zune-muziekwinkel online.

Virtueel toetsenbord is deelbaar
Internet Explorer 10 heeft een ander uiterlijk en is ontworpen om met een touchscreen te gebruiken, waarbij bijvoorbeeld de verschillende tabs als afbeelding boven in beeld komen door uit de bovenrand naar beneden te vegen.
Het besturingssysteem heeft een eigen virtueel toetsenbord met de mogelijkheid het in tweeën te ' breken' en de delen naar de zijkant te schuiven zodat een ergonomisch beter toetsenbord ontstaat. Het is even wennen, maar vingers hoeven niet meer helemaal naar het midden van het scherm om veelgebruikte toetsen aan te raken.

Volgens Microsoft Windows-baas Steve Sinofski is Windows 8 de grootste vernieuwing in het besturingssysteem sinds de introductie van Windows 95. Windows 8 komt in de tweede helft van 2012 beschikbaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in