Windows 8 meteen al sneller dan Windows 7

16 augustus 2012
Microsoft heeft zijn belofte waargemaakt. Windows 8 werkt sneller dan Windows 7, op punten zelfs duidelijk sneller, blijkt uit een test van de finale versie. Merkwaardige uitzondering is de bijgevoegde browser.

In het verleden waren nieuwe versies van Microsofts desktopbesturingssysteem meestal niet meteen supersnel te noemen. De fijnafstelling vond gewoonlijk plaats na het op de markt verschijnen van de basisversie. Windows 7 was de eerste versie die duidelijk met de traditie brak, al zei dat waarschijnlijk meer over Windows Vista dan over Windows 7. Maar voor Microsoft is het wel een ontwerpuitgangspunt geworden. bij de introductie van Windows 8 beloofde Microsoft, dat deze versie sneller zou werken dan Windows 7. Uit een test van TechSpot blijkt, dat dat geen grootspraak was.

Opstarten en afsluiten duidelijk sneller

De meest opmerkelijke winst behaalt Windows 8 bij het opstarten en afsluiten - zoals ook al was beloofd. Op een systeem met Intel Core 17-3960X-processor met een aparte grafische kaart, 16 gigabyte geheugen en 1 terabyte harde schijf kostte het Windows 8 in een test van TechSpot 18 seconden om het Windows-logo in beeld te toveren. Dat ging 33 procent sneller dan Windows 7 presteerde op precies dezelfde machine. Het afsluiten vanaf de desktop ging ook een derde sneller onder Windows 8, in 8 seconden.

Windows 8 biedt duidelijk voordeel bij Excel

Windows 8 is ook duidelijk sneller bij het verwerken van het spreadsheetonderdeel van zijn Office 2010-kantoorapllicaties. De winst was 10 procent. Bij een herhaling op een minder krachtige machine, met AMD II X4 645-processor, was Windows 8 hier nog meer in het voordeel: 15 procent. Bij een test van het verwerken van multimediataken - de PCMark 7 - scoorde Windows 8 zowel op de zware pc als op de lichtere pc een kleine 10 procent beter.

Op een aantal punten is het verschil niet erg groot. Dat geldt bijvoorbeeld voor het kopiëren van bestanden. Zowel het kopiëren van grote bestanden als het kopiëren van veel kleine bestandjes vergt onder beide Windows versies ongeveer evenveel tijd. Bij het spelen van grafische games was Windows 7 licht in het voordeel, en het werken met solid state disks lijkt Windows 7 ook nog iets beter af te gaan.

Prestaties Internet Explorer 10 vallen tegen

Opmerkelijke uitzondering zijn de prestaties van de browser Internet Explorer 10. Die werkt onder het Metro-interface - dat eigenlijk niet zo mag heten - gemeten op de Mozilla Kraken-benchmark nog 3 procent sneller dan Internet Explorer 9 op Windows 7. Maar in de desktopversies was er geen noemenswaardig verschil. Bij de Google V8-test is het precies andersom: daar blijft IE 10 onder Metro duidelijk achter bij de desktopversies, die wederom gelijk scoren.

Nog verwonderlijker is dat Firefox en Chrome op beide benchmarks beduidend beter scoren dan Internet Explorer, en dat de concurrerende browsers op de Windows 8-desktop ook licht beter presteren dan op Windows 7.

De volledige test is te lezen op de website van TechSpot.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.