Windows 8: kwestie van wennen

2 november 2012

Een kwestie van wennen. Dat is de boodschap die Microsoft uitdraagt aan pc-gebruikers die huiverig staan tegenover de opvallendste verandering in Windows 8: de nieuwe gebruikersinterface. Het besturingssysteem heeft een nieuw Startscherm dat de gebruiker standaard voorgeschoteld krijgt na het opstarten van de pc. Applicaties en functies zijn toegankelijk via grote ‘tegels’ waarmee het Startscherm is gevuld. Een tegel kan ook live informatie weergeven van de onderliggende applicatie. De Startknop die al bestond sinds Windows 95 is verdwenen, evenals het Startmenu. Het traditionele bureaublad bestaat nog wel, maar is alleen via de omweg van de nieuwe gebruikersinterface bereikbaar.

Bas Paumen, business group lead Windows bij Microsoft Nederland, vindt dat de nieuwe interface aansluit bij verschuivingen in het IT-gebruik. “De tijden veranderen. Werknemers hebben thuis vaak een veel geavanceerde werkplek dan in het bedrijfsleven. Zo’n 15 procent bezit al een tablet of een ander apparaat met aanraakscherm. Ze zijn best in staat innovatie te adopteren. De nieuwe gebruikersinterface biedt veel houvast aan eindgebruikers om snel productief te zijn.”

Paumen erkent dat de nieuwe interface een barrière kan vormen maar bezweert dat de software vooraf “uitentreuren” is getest om de acceptatiegraad vast te stellen. Uit eigen klantonderzoek in Nederland onder consumenten en bedrijven zou blijken dat eindgebruikers binnen een half uur door hebben hoe Windows 8 werkt. Dat zou impliceren dat training niet of nauwelijks nodig is.

Lars van Beek, technical product marketing manager bij Microsoft, betoogt dat in de nieuwe interface het snel presenteren van informatie centraal staat. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de geïntegreerde zoekfunctie die vanuit de zogeheten Charms-balk aan de rechterzijde van het scherm toegankelijk is. “Je kunt gelijktijdig zowel naar programma’s, bestanden als op internet zoeken. Dat werkt veel sneller dan via het oude Startmenu.” Paumen vindt Settings (Instellingen) de belangrijkste functie van de Charms-balk. Gebruikers kunnen daarmee niet alleen algemene systeeminstellingen aanpassen maar ook de instellingen van de op dat moment actieve applicatie. In Windows 7 zat die functie in elke applicatie weer op een andere plek.

Het voordeel van apps

Voor Windows 8 is een nieuw type apps in het leven geroepen, naar het voorbeeld van mobiele besturingssystemen als iOS van Apple en Android van Google. Ze zijn bedoeld voor beperkte, vastomlijnde taken. Naast de standaard meegeleverde apps van Microsoft zelf kan de gebruiker in een onlinewinkel (Windows Store) extra apps downloaden, ook van derde partijen, en al dan niet tegen betaling. Daags voor de introductie bevatte de Nederlandse Windows Store circa 2700 apps.

Het nieuwe appmodel is ook interessant voor zakelijk gebruik. Bedrijven kunnen apps (laten) bouwen die specifieke functies vervullen. Het is ook mogelijk per gebruiker in te stellen welk deel van de functionaliteit van een bepaalde app vanuit het Startscherm toegankelijk is. Paumen wijst erop dat veel organisaties nu worstelen met de toegang tot zware, complexe bedrijfssystemen zoals SAP, SharePoint en CRM-applicaties. “Meestal is er een bijbehorend clientprogramma dat voor eindgebruikers heel lastig te gebruiken is. Daardoor ondervinden bedrijven veel problemen om die systemen breed te implementeren.”

Windows 8 biedt als oplossing kleine applicaties die bovenop de core-toepassing draaien, vaak in combinatie met mobiele devices zoals tablets. “Dat is toepasbaar in heel veel sectoren”, aldus Paumen. Hij noemt als voorbeeld een app voor ziekenhuizen die is gekoppeld aan het patiëntinformatiesysteem. De arts kan aan het bed draadloos gegevens uit het systeem opvragen en nieuwe gegevens over de patiënt direct invoeren. Microsoft werkt met het Openbaar Ministerie aan een app waarmee officieren van justitie snel kunnen beslissen wat er met een verkeersovertreder moet gebeuren die door de politie is aangehouden. Ook SAP is bezig bovenop zijn zware bedrijfssystemen apps te bouwen die aanpasbaar zijn voor specifieke gebruikers.

Flexibeler en mobieler

Ook onder de motorkap biedt Windows 8 zakelijke gebruikers aantrekkelijke verbeteringen die aansluiten bij de behoefte aan grotere mobiliteit, flexibiliteit en trends als Bring Your Own Device, stellen Paumen en Van Beek. “Veel bedrijven worstelen met de vraag hoe ze mobiliteit kunnen verenigen met hun security policies. Als iemand zijn mobiele apparaat verliest, wil je niet dat het hele klantenbestand op straat ligt.” Windows 8 biedt in dit verband onder andere een verbeterde versie van Direct Access, een technologie die zonder VPN een veilige verbinding met het bedrijfsnetwerk opzet. In Windows 7 zat dat ook al, maar het was zo lastig te implementeren dat weinig bedrijven zich eraan waagden. Een andere verbetering schuilt in BitLocker, dat lokaal opgeslagen data versleutelt. Paumen en Van Beek erkennen echter dat Direct Access en BitLocker ook in Windows 7 al in aanzet beschikbaar waren.

Van Beek ziet in het wel geheel nieuwe Windows To Go een van de grootste pluspunten van het nieuwe platform voor grote ondernemingen. Hij doelt op de mogelijkheid om een compleet ‘bedrijfsimage’ van Windows 8 op een USB-stick te plaatsen. Een werknemer kan die, thuis of onderweg, in een willekeurige pc stoppen en zo zijn persoonlijke werkplek op het scherm krijgen, compleet met toegang tot het bedrijfsnetwerk. Windows To Go is afgeschermd van het lokale netwerk en na verwijdering van de stick blijft niets op de gast-pc achter.

Paumen ziet voor bedrijven geen steekhoudende argumenten om Windows 8 volledig links te laten liggen. Hij meent ook dat een combinatie van beide besturingssystemen binnen één organisatie – waarbij Windows 8 met name voor tablets aantrekkelijk lijkt – goed mogelijk is. Alle applicaties en drivers zijn identiek en ook het beheer van beide platforms kan met dezelfde tools plaatsvinden. Bedrijven die hun applicatieportfolio toch al hebben getest en uitgedund met het oog op de onvermijdelijke migratie van Windows XP naar Windows 7, hoeven dat niet nogmaals te doen.

Windows 8 – de hardware

Windows 8 is met zijn kleine broertje Windows RT het eerste besturingssysteem van Microsoft dat tegelijk een sterke vernieuwing op hardwaregebied teweegbrengt. Dat komt doordat bij de ontwikkeling ervan de optimalisering voor touchscreens en tabletcomputers voorop heeft gestaan. In de aanloop naar de introductie van Windows 8 hebben hardwareleveranciers al een stroom aankondigingen gedaan, zowel voor de consument als de zakelijke markt. Fabrikanten als Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung en Sony hebben inmiddels hun productportfolio voor Windows 8 gepresenteerd. Microsoft heeft daaruit een selectie van ongeveer veertig zogeheten ‘featured pc’s’ gemaakt die volgens het bedrijf een zeer goede gebruikerservaring bieden met de nieuwe software. De selectie is verdeeld over een aantal categorieën, waaronder laptops, tablets, convertibles en desktops (inclusief all-in-ones). Tablets met Windows RT zijn een aparte categorie. Een keuze uit het aanbod. Genoemde prijzen zijn inclusief btw.

Windows RT-modellen

De Surface is een opvallende tablet en tevens de eerste computer die Microsoft zelf heeft ontwikkeld. Er komen twee versies: de Surface RT met ARM-processor en Windows RT en de Surface Pro met Intel-processor en de vol­ledige versie van Windows 8. De eerstgenoemde is nu verkrijgbaar in acht landen, maar nog niet in Nederland. Prijs zonder optioneel toetsenbord is circa 479 euro. De Surface Pro komt pas begin 2013 op de markt.

Lenovo biedt twee multi-mode pc’s (convertibles) aan in de Yoga-serie. De kleinste daarvan heeft een scherm van 11,6 inch. Lenovo claimt dat de Yoga 11 de dunste convertible is (15,6 mm). Hij is gebouwd rond de NVIDIA Tegra 3, ’s werelds enige quad-coreprocessor voor Windows RT. Het scherm kan 360 graden worden omgevouwen, bovenop het toetsenbord, zodat een tablet ontstaat. Te koop in december vanaf 799 euro.

ASUS brengt naar eigen zeggen de ‘lichtste tablet ter wereld met Windows 8’ uit. In feite is de VivoTab RT uitgerust met Windows RT. Hij heeft een Super IPS+-scherm van 10,1 inch. Als optie is een toetsenbord-dock met extra batterij leverbaar, waarmee de werkduur oploopt tot 16 uur. Prijs in Nederland is nog niet bekend.

Mobiele professionals zijn de doelgroep van de XPS 10 van Dell, een tablet met HD-beeldscherm. Tot de opties behoort een toetsenborddock met extra batterij. De XPS 10 heeft een dual-core Snapdragon S4-processor. Vanaf half januari leverbaar in ­Nederland, prijs nog niet bekend.

Een tablet van Samsung met Windows RT is de ATIV Tab, een neefje van de Galaxy Tab waarmee hij de beelddiagonaal van 10,1 inch gemeen heeft. Hij is lekker dun (8,9 mm) en weegt 590 gram. Er zit een 1,5 GHz dual-coreprocessor in. De capaciteit van de batterij is met 8200 mAh relatief ruim bemeten. Er zijn versies met 32 en 64 GB opslagruimte. Adviesprijs: 699 euro.

Tablets

De Acer W510 past in de Iconia W5-serie. Het is een tablet met toetsenborddock, Intel-processor en ‘always on’-technologie. Het 10,1-inch scherm kan tot 295 graden worden gedraaid om anderen mee te laten kijken. Standby-tijd tot 3 weken.

Dell vindt zijn Latitude 10, een zakelijke 10-inch tablet met Windows 8, geknipt voor branches als de gezondheidszorg en voor de overheid. Hij voegt zich in bestaande beheeromgevingen en is vanaf 2013 leverbaar met smartcard- en vingerafdruklezer voor tweefactorauthenticatie. De vervangbare batterij biedt een werkduur tot 18 uur. Een dock en actieve pen zijn optioneel. Prijs vanaf 955 euro.

Laptops

De Taichi 21 is een bijzondere ultrabook van ASUS. Er zitten er twee displays in de klep: een touchscreen van 11,6 inch aan de buitenkant en een niet-aanraakgevoelig scherm aan de binnenkant, beide van Full HD-kwaliteit. Er komt ook een 13,3-inch model. Ze wegen 1,25 en 1,55 kg. Het is nog niet bekend of ASUS ze ook in Europa uitbrengt. In Amerika kost de Taichi 21 vanaf 1299 dollar.

De Aspire S7 is een ultrabook van Acer. Dankzij het witte ‘Gorillaglas 2’ is hij maar 11,9 millimeter dun. Het 13,3-inch touchscreen kan 180 graden worden geopend en plat worden neergelegd om van beide kanten te gebruiken. ‘Perfect voor teamwork’, denkt Acer. Prijs 1399 euro.

Samsung New Series 9(NP900-X3C) is de tweede generatie van de S9 ultrabook, voorzien van een 13,3-inch HD+ beeldscherm. Hij is 12,9 mm dun en weegt 1,19 kilo. Volgens Samsung ‘de dunste en snelste notebook ter wereld met de beste beeldkwaliteit’. Opstarten doet-ie in minder dan 10 seconden. Was al langer leverbaar met Windows 7. Vanaf 1199 euro.

Convertibles

‘Een aanpasbaar ultrabook’, noemt Dell de XPS 12. Ook wel bekend als convertible. Het scherm kan in zijn frame 180 graden kantelen, zodat de ultrabook in een handomdraai een tablet wordt. Met Intel Core i5-processor, 4 GB RAM-geheugen, 128 GB SSD en 12,5-inch touchscreen. Vanaf 1299 euro.

Een convertible voor zakelijke gebruikers is de Thinkpad EdgeTwist s230u van Lenovo. Het 12,5-inch HD-touchscreen met Gorillaglas kan volledig omvouwen en om zijn as draaien. Hij kan ook als ‘tent’ worden neergezet voor presentaties. Leverbaar met Intel-processors tot een Core i7 aan toe. De TPM-module biedt extra beveiliging. Als tablet is hij behoorlijk zwaar (1,58 kg) en dik (20 mm). Een volle batterij gaat 7 uur mee. Adviesprijzen beginnen bij 1109 euro.

De Sony VAIO Duo 11 is een hybride tablet-ultrabook. Het aanraakscherm, dat met een digitale pen of de vingers wordt bediend, kan plat op het backlit toetsenbord worden geklapt. Zakelijke gebruikers zullen de VGA- en Ethernet-connectoren kunnen waarderen. Met een Core i7-processor kost hij 1099 euro.

Desktops/all-in-ones

De IdeaCentre A720  van Lenovo is een all-in-one met een ‘flinterdun’ 27-inch aanraakscherm. Dankzij het bijzondere scharnier kan hij in de meest comfortabele stand worden gekanteld, van -5 tot 90 graden, en zelfs helemaal horizontaal. Met Blu-rayspeler. De winkelprijs is 1699 euro.

Sommige bedrijven zoeken volgens Dell naar  ruimtebesparende oplossingen op de werkplek. De OptiPlex A720, een van de zeldzame all-in-ones voor de zakelijke markt, komt aan deze behoefte tegemoet. Hij heeft een groot (23 inch) aanraakscherm. Het systeem is geoptimaliseerd voor Microsoft Lync. Prijs vanaf 1210 euro.

De Acer Aspire 5600U is een all-in-one met een Full HD (1920x1080 pixels) touchscreen van 23 inch. Ingrediënten zijn een Intel Core i5 3210M, NVIDIA GT630M grafische processor, 20 GB SSD, 1 terabyte harddisk en dvd-drive. Hij is geschikt voor wandbevestiging.

De Sony Vaio Tap20 is een draagbare, op een batterij werkende all-in-one voor thuisgebruik met een beeldscherm van 20 inch, dat dankzij IPS-technologie een brede kijkhoek biedt. Door het forse scherm moet de batterij wel vrij snel – na 4 uur – weer worden opgeladen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!