Beheer

Personal Tech

Windows 8 gaat nog hoge ogen gooien

7 februari 2014

Tablet nog in opkomst

De branchecijfers zijn overduidelijk. Kwartaal op kwartaal wordt een daling van het aantal verkochte pc’s gerapporteerd. Toch is dat op de werkvloer nog niet heel duidelijk merkbaar. Bij het overgrote deel van de onderzochte bedrijven loopt minder dan een kwart van het personeel rond met een tablet. Slechts 63 respondenten gaven aan dat in hun organisatie 75 tot 100 procent van het personeel een tablet gebruikt op de werkvloer.

 

Laptop of desktop blijft in gebruik

Daar komt bij dat tablets nog niet worden gezien als een device dat in alle situaties voldoet. Vrijwel alle respondenten (661) gebruiken naast de tablet nog een desktop of laptop.

 

BYOD

De verhouding tussen BYOD en tablets in eigendom van het bedrijf gaat redelijk gelijk op. In totaal 321 organisaties gebruiken voor het merendeel of uitsluitend tablets die eigendom zijn van het bedrijf. Bij 292 organisaties komen de tablets voor het merendeel of uitsluitend binnen op basis van BYOD.

 

Initiatief

Vanuit de beheerhoek wordt nog weleens gemopperd dat BYOD vooral een speeltje van is de directie. “De directeur heeft een nieuwe iPad en dus moet de hele bedrijfs-IT direct worden aangepast.” Toch verdient die verzuchting enige nuancering, blijkt uit de cijfers van dit onderzoek. Ja, het algemeen management geeft vaak het startschot voor BYOD (189 van de 794 respondenten), maar nog vaker (232 keer) komt het initiatief van het personeel van het bedrijf. CIO of ITmanagement nemen met 154 meldingen de derde plaats in.

 

Windows 8 gaat groeien

Wie in de trein, bibliotheek of op een congres eens een blik werpt op de meestgebruikte tablets en smartphones ziet vooral iOS en Android-devices. Dat beeld gaat in de nabije toekomst sterk veranderen, want Windows 8 is – als het aan onze respondenten ligt – het OS van de toekomst. Maar liefst 346 van de 794 deelnemers geeft aan dat Windows 8 in hun ogen de meeste potentie heeft voor gebruik op de werkvloer. iOS (165) en Android (158) blijven daar duidelijk bij achter.

 

Toetsenbord wordt populair

Ook het aantal beduimelde schermpjes zal in de toekomst gaan afnemen. Want hoewel op dit moment het aantal tablets met apart toetsenbord nog klein is, zoeken de meeste respondenten toch vooral hun heil in een 2in1- tablet, een tablet die wordt gecombineerd met een bijbehorend toetsenbord. Maar liefst 230 deelnemers zien toekomst in een tablet met een afneembaar toetsenbord. Ook andere vormen van 2in1-tablets – touch op de bank en snel typen op het werk – zijn populair.

 

Welke bedrijfsapplicaties?

Eerder bleek al dat de tablet nog niet vaak gebruikt wordt zonder traditionele laptop of desktop als achtervang. Dat beeld wordt nog eens geïllustreerd door de bedrijfsapplicaties die draaien op de tablet. Het zijn vooral de lichtere applicaties zoals intranet en messaging die de boventoon voeren. Echte bedrijfsapplicaties zoals CRM en ERP zijn beduidend minder vaak in gebruik.

 

Minder calls

Voor beheerafdelingen is de hoeveelheid werk door alle nieuwe devices toegenomen. Beveiliging en infrastructuur vragen om aanpassingen aan de nieuwe situatie. Toch lijken de tablets geen brekebeentjes. 274 respondenten geven aan dat tablets duidelijk minder calls opleveren bij de helpdesk dan de traditionele hardware. Nog eens 70 deelnemers melden dat een tablet iets minder calls oplevert. Daarbij moet worden aangetekend dat 255 respondenten de vraag neutraal beantwoorden. Hoe dan ook: het aantal respondenten dat meer klachten uit de tablethoek meldt, is duidelijk in de minderheid (31 in totaal).

 

Verantwoording en profiel respondenten

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op een online onderzoek onder Nederlandse IT-managers en IT-beslissers in het najaar van 2013. De organisatie was in handen van AutomatiseringGids en Intel. De vragenlijst werd ingevuld door 794 respondenten. Van de respondenten is meer dan 40 procent werkzaam in bedrijven groter dan 500 medewerkers. In het MKB – hier gedefinieerd als 20 tot 500 werknemers – is 33 procent werkzaam en de resterende 27 procent werkt als ZZP’er of in bedrijven tot 20 personeelsleden.

 

Als functie-omschrijving geven de respondenten: algemeen management (12 procent), IT-management (23 procent) of IT-specialist (41 procent). De deelnemers aan het onderzoek zijn voor het merendeel werkzaam in het IT-advies (27 procent), zakelijke dienstverlening (11 procent), overheid (14 procent) of industrie (6 procent).

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!