Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 schrapt tabs-innovatie

Microsoft schrapt een vernieuwing voor Windows 10 waar het al enige tijd aan werkte. Testers bleken echter het brede doorvoeren van tabbladen voor verschillende apps en datasets niet goed te begrijpen, of benutten. De Sets-functionaliteit in testbuilds van Windows 10 delft het onderspit, hoewel Microsoft nog wel plannen heeft om tabs op een kleinere schaal in te voeren.
Windows in aanbouw
© Microsoft
Microsoft

De door webbrowsers geïnspireerde Sets-functionaliteit in Windows 10 laat gebruikers apps, websites en datasets groeperen in tabs. Deze experimentele functie was al zeker anderhalf jaar in ontwikkeling, maar gaat er nu toch niet van komen. Microsoft heeft deze verbetering voor Windows 10 stilletjes geschrapt, meldt onder meer Engadget. Ingewijde bronnen melden aan ZDnet dat deze innovatie voor Windows-beheer niet goed viel. Testers begrepen de nieuwe mogelijkheden niet goed, of waardeerden die niet.

'Vanwege Edge-overstap'

Microsoft heeft eind 2017 op zijn Build-conferentie een voorproefje getoond van toen in ontwikkeling zijnde Windows-functionaliteit Timeline en Sets. Beide zijn vervolgens wel in alpha- en bètabuilds van Windows 10 opgedoken, maar daar vervolgens lange tijd blijven steken. Timeline is na enig uitstel opgedoken in de grote lente-update voor Windows 10 van vorig jaar. Sets blijkt nu uiteindelijk van de baan te zijn.

De oorzaak voor deze verandering in de ontwikkeling voor Windows 10 zou zitten in Microsofts overstap voor Edge. Die webbrowser stapt af van de zelfontwikkelde engine, ten gunste van Chromium; de open source onder Google's Chrome-browser. Sets in Windows zou sterk leunen op Edge en de engine-overstap zou nogal wat ontwikkelwerk met zich meebrengen waardoor óf het nieuwe Edge uitstel zou oplopen óf Sets verder zou uitstellen.

Ontwikkeltijd

Mogelijk krijgt Windows 10 ergens in de toekomst nog wel mogelijkheden voor tabs ingebouwd. Zo staat de invoer van tabbladen voor de opdrachtregel 'hoog op de to do lijst', stelt senior productmanager Rich Turner van Microsoft. Hij reageert daarmee op een tweet over het ontbreken van een 'Tabbed Console' in de nu plots uitgebrachte grote lente-update van dit jaar voor Windows 10. Tabs-functionaliteit voor bijvoorbeeld de Windows Verkenner is echter niet aan Turner en zijn team, benadrukt de Microsoft-manager nog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in