Beheer

Windows 10
Windows 10

'Windows 10 pc-refresh zit in laatste jaar'

2019 is het laatste jaar dat Windows 10 voor flinke pc-vervangingsslag zorgt, voorspelt Gartner.

11 april 2019

2019 is het laatste jaar dat Windows 10 voor flinke pc-vervangingsslag zorgt, voorspelt Gartner.

De verkoop van pc's voor de zakelijke markt heeft in het eerste kwartaal wereldwijd een goed resultaat gescoord, blijkt uit cijfers van marktvorser Gartner. Het ICT-onderzoeksbureau stelt echter wel dat 2019 het laatste jaar zal zijn waarin pc-leveringen worden opgestuwd door deze refresh. Een voorteken zit in de zwakkere verkoop van mobiele pc's.

De totale verkoop van pc's wereldwijd is in het eerste kwartaal van dit jaar met 4,6 procent ingezakt. Die daling volgt op een iets lichtere afname (van 4,3 procent) in het laatste kwartaal van vorig jaar. Over heel 2018 zag de pc-markt een daling van 1,3 procent ten opzichte van 2017. Normaliter is het vierde kwartaal een van de belangrijkste seizoenen voor de pc-verkoop, vooral vanwege de vraag van consumenten en het MKB. Pc-pieken door de feestdagen zijn afgelopen, oordeelde Gartner in januari dit jaar.

Bijna piek bereikt

Hetzelfde gaat volgens de marktvorser na 2019 gelden voor pc-vernieuwing door Windows 10. Terwijl de totale pc-verkoop in het eerste kwartaal afnam, bleef de afzet van bedrijfscomputers in die periode in de meeste regio's wereldwijd sterk. Gartner merkt dit op in zijn rapportage over pc-leveringen in de eerste drie maanden van dit jaar. De door Windows 10 ingegeven verversing van pc-parken bij bedrijven is de afgelopen drie jaar een drijvende kracht geweest voor de verkoop in de zakelijke markt.

Gartner voorspelt nu dat 2019 het laatste jaar zal zijn waarin pc-leveringen (in positieve zin) worden geraakt door deze trend. Senior Gartner-analist Mikako Kitagawa wijst naar de zwakkere resultaten wat de verkoop van mobiele pc's (laptops, tablet-pc's en 2-in-1 apparaten) betreft. Dat is volgens haar een inidicator dat de refresh door (en voor) Windows 10 bijna z'n piek heeft bereikt.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.