Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 gaat nieuwe browser binnenbrengen

De op Chromium gebaseerde nieuwe uitvoering van Microsofts browser Edge komt later dit jaar automatisch naar gebruikers. Microsoft gaat zijn nieuwe browser namelijk meegeven in de volgende grote update voor Windows 10. Het gaat om de tweede halfjaarlijkse update van 2020, wat dan de herfst-update is. Deze tweede 2020-verbouwing van Windows 10 wordt ook wel de 20H2-release genoemd omdat het in de tweede helft van dit jaar uit moet komen.
Chromium Edge
© Microsoft
Microsoft

De grote lente-update voor Windows 10 kampt momenteel nog met bugs waardoor de automatische installatie daarvan mondjesmaat verloopt. Sommige apparaten zijn momenteel geheel geblokkeerd voor het ontvangen van deze update, die wordt aangeduid als Windows 10 2004 (genummerd naar 2020 en dan de vierde maand, waarin de lente-update formeel is uitgebracht). Ondertussen is nu wel het publieke testen begonnen van de opvolger; 20H2.

3 browsers in 1 OS

Zogeheten Windows Insiders hebben sinds gister toegang tot een bèta van die release. Daarin is de nieuwe uitvoering van browser Edge opgenomen, laat Microsoft weten in de aankondiging. De verbouwde browser, op basis van het opensourcefundament van Google's Chrome-browser, is in januari uitgekomen. Gebruikers kunnen het op eigen initiatief downloaden op Microsofts website. Sinds kort duikt de downloadlink voor Edge op Chromium-basis ook op in het Start-menu van Windows als gebruikers bijvoorbeeld als zoekwoord 'Firefox' intikken.

Het plan was begin dit jaar om eerst handmatige download aan te bieden en dan na enkele maanden over te gaan op automatische update van Windows' browser. Overigens wordt daarbij het oude Edge, op basis van ooit nieuw ontwikkelde engine, niet verwijderd. Na installatie van het nieuwe Edge blijft 'Legacy Edge' geïnstalleerd, net zoals Internet Explorer 11 die om legacy-redenen ook nog aanwezig is in Windows 10.

3e bescheiden Windows-release

Het 'Nieuwe Edge' komt met ingang van de herfst-update voor Windows 10 mee en is dan de standaardbrowser op Microsofts pc-besturingssysteem. Die wissel van browser is één van de weinige geplande grote veranderingen in de 20H2-release. De tweede halfjaarlijkse update van dit jaar is namelijk een bescheiden update, die vooral fixes en kleine verbeteringen zal brengen. Microsoft spreekt in zijn aankondiging voor Windows Insiders van "een gerichte (scoped) set aan features". Diezelfde formulering is al gebruikt voor de herfst-update van 2019, waarna de lente-update van 2020 ook geen radicale veranderingen heeft gebracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in