Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 gaat flink op de schop

Microsofts nieuwe hoofd van het Microsoft-onderdeel dat zich met Windows bezig houdt - Panos Panay - heeft zich tot doel gesteld dat gebruikers Windows niet langer zien als noodzakelijk, maar als iets "waar ze van houden". Om dat doel te bereiken broedt hij op een aantal veranderingen waarvan een nieuwe vormgeving het meest in het oog gaan springen.
Windows 10 Start
© Shutterstock
Shutterstock

Hij wil dat de vormgeving meer aansluit bij een jonger, designer-georiënteerde gebruikersgroep, zonder de meer conservatieve gebruikers tegen de haren in te strijken. Die ambitie sprak Panos al in september uit bij Microsoft. Inmiddels komt die ambitie tot leven in een project met de codenaam 'Sun Valley', die moet uitmonden in een forse vernieuwing van de code onder de gebruikersinterface bij de herfst-update van dit jaar (21H2).

Er is ook al een aantal ideeën gelekt, waarover verschillende media hebben bericht, waaronder Windows Central en ZDNet. Ars Technica zette ze op een rij, met de aantekening dat het allemaal om geruchten gaat en dat in dit stadium nog niets vast staat.

Meer afgeronde hoeken

Er zou gewekt worden aan een nieuwe vormgeving van het Start-menu, van de Taakbalk en van de Verkenner. Ook zou er een meer vloeiende beweging komen in het werken met onderdelen van menu's. Verder gaat voor tablet-gebruikers de vormgeving van het toetsenbord op de schop waarbij veel meer gebruik gemaakt gaat worden van afgeronde hoeken.

Aanwijzingen van wat op stapel staat, is volgens de Microsoft-volgers te zien in de nieuwe vormgeving van Windows Alarmen en klok-app in de Windows Store. Die heeft een nieuwe vormgeving van het overzicht waarop de eerstvolgende alarmen afgaan. De kaartjes daarop hebben nu subtiel afgeronde hoekjes. In dat geval gaat het meer om een verdere uitwerking van het Fluent Design, een richting die Microsoft al eerder uitzette, in plaats van een radicale verandering.

Het valt dus nog even te bezien hoe spectaculair de veranderingen in de rest van van de Windows 10-gebruikersinterface gaan uitpakken. Na het afronden van de voorjaarsupdate (Windows 10 21H1) - doorgaans in de periode maart-april - zal meer duidelijk worden wanneer de nieuwe concepten worden getest in de Windows Insider-gemeenschap.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in