Beheer

Windows 10
Meisje achter laptop

Windows 10 gaat 11 procent meer uit laptop-accu persen

Applicaties verbruiken in de achtergrond meer energie dan nodig is, ontdekt Microsoft.

20 april 2017

Applicaties verbruiken in de achtergrond meer energie dan nodig is, ontdekt Microsoft.

Met zijn browser Edge was het sparen van de laptop-accu al een speerpunt. Maar nu gaat Microsoft ook in Windows 10 inzetten op energiebesparing. Niets te vroeg, natuurlijk, gezien de alomtegenwoordigheid van laptops.
De functie die de energiebesparing gaat realiseren, heet vooralsnog Power Throttling - al zijn het eerder de applicaties de gesmoord gaan worden dan de energiebron. Power throttling gaat ervoor zorgen dat applicaties die in de achtergrond draaien, zo energiezuinig mogelijk verwerkt worden. Dat kan wel 11 procent schelen in het verbruik, schrijft Bill Karagounis op Microsofts Windows 10-blog.

 

 

Daar krijg je als gebruiker wel enige controle over. Je kunt de 'smoorklep' systeembreed scherper of minder scherp afstellen met een schuifregelaar. En je kunt ook voor bepaalde applicaties een uitzondering maken, als het terugdringen van de activiteit daarvan je in de weg zit.

Nu nog alleen met Windows 10 op Skylake of Kabylake

De functie is geïntroduceerd in de jongste Preview Build (nummer 16176). Daar werkt-ie vooralsnog alleen als Windows 10 draait op een Skylake- of Kabylake-processor van Intel. Power Throttling maakt namelijk in de huidige variant gebruik van Intels Speed Shift-technologie, die met de zesde generatie van zijn processors is geïntroduceerd. Microsoft onderzoekt nog of voor andere processors vergelijkbare maatregelen mogelijk zijn, schrijft Karagounis.

Het is  nog niet duidelijk wanneer het grote publiek van deze energiebesparingsfunctie kan profiteren. Waarschijnlijk gebeurt dat in de tweede grote Windows 10-update, in de herfst. Als de feedback van de insiders positief is, natuurlijk.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.