Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Schoolkinderen

'Wikipedia ondermijnt Netneutraliteit'

'Datavrije' toegang in Irak roept principiële vragen op

© CC0 (pixabay),  tpsdave
28 februari 2017

'Datavrije' toegang in Irak roept principiële vragen op

Telecomprovider Asiacell brengt gebruikers in Irak sinds begin deze maand geen datagebruik meer in rekening voor het raadplegen van Wikipedia. Het lijkt een sympathiek gebaar, maar er zitten toch wel haken en ogen aan.
Asiaceel stapt daarmee in op Wikipedia's 'Zero'-programma, dat al 4 jaar bestaat en in meer dan 50 landen raadpleging van de online encyclopedie mogelijk maakt zonder dat daarvoor data-verbruik in rekening wordt gebracht.

Vooral in economisch en politiek problematisch functionerende landen kan dataverbruik voor de modale inwoner prohibitief kostbaar zijn. In het Zero-programma neemt de provider de kosten voor de ontsluiting van Wikipedia voor zijn rekening, zonder verdere tegenprestatie van Wikipedia. De provider verplicht zich het schema over de volle breedte van het informatieaanbod van Wikipedia toe te passen, zonder zich te bemoeien met de inhoud van opvraagbare informatie.

Wikipedia bepleit het Zero-programma als een manier om de 'som van menselijke kennis' binnen het bereik van zoveel mogelijk mensen te brengen. Ondanks dat verlichte oogmerk is er wel kritiek op het Zero scheme. Die kritiek richt zich met name op het aspect dat Wikipedia met Zero ingaat tegen het beginsel dat alle data, ongeacht inhoud zender of  ontvanger, gelijk dient te worden behandeld. Pleitbezorgers van de netnetraliteitsbeginsel, zien in voorrang - qua snelheid of tarief - voor bepaalde data een het begin van ontwikkeling waarvan uiteindelijk de economisch sterkeren meer zullen profiteren dat de idealistisch of door innovatie gedreven initiatieven op internet.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.