Development

Apps
Firefox

'Wij van Mozilla adviseren Firefox'

Mozilla benadrukt het belang van een onafhankelijke browserkern.

Firefox Quantum (= versie 57) © Mozilla
7 december 2018

Mozilla benadrukt het belang van een onafhankelijke browserkern.

Nu Microsoft kiest voor Chromium als kern voor zijn nieuwe browser die Edge moet gaan uitfaseren, groeit het machtsblok rond Googles browserontwikkelingen.

De meningen over de aardverschuiving binnen de browserstrategie van Microsoft lopen flink uiteen. Mozilla, de organisatie achter de open source Firefox-browser, is niet erg gelukkig over de keuze van Microsoft voortaan de Chromium-kern te gaan gebruiken als basis voor zijn browserontwikkelingen. "Wij concurreren met Google vanwege de 'gezondheid' van het internet", stelt Mozilla ceo Chris Beard. "Online leven is afhankelijk van concurrentie en keuzemogelijkheden."

"Google meer macht geven is riskant op vele fronten", gaat hij verder. "Naar mate een product zoals Chromium genoeg marktaandeel heeft, wordt het voor ontwikkelaars eenvoudiger om zich geen zorgen meer te maken dat hun diensten en sites alleen nog maar werken met Chromium." Beard verwijst naar de situatie die ontstond toen Microsoft vlak na de eeuwwisseling nagenoeg een monopolie had in de browsermarkt. De komst van Firefox bracht daar toen verandering in.

Prioriteiten niet altijd in het belang van een open internet

Beard wijst er op dat Firefox geen banden heeft met een technologiebedrijf dat prioriteiten heeft die niet altijd gelijk lopen met een goede ontwikkeling van het web. Hoewel Chromium formeel open source software is, heeft Google net als het geval met Android, de touwtjes strak in de hand.

Een woordvoeder van Opera meldt aan Venturebeat dat de Noorse browserproducent het een slimme keuze vinden van Microsoft. Zes jaar geleden heeft Opera dezelfde keuze gemaakt en dat heeft het bedrijf in staat gesteld zich beter te richten op de aspecten die Opera uniek maakt.

Google heeft ook positief gereageerd op de keuze van Microsoft, maar dat is niet verwonderlijk gezien de rol die het bedrijf heeft bij de ontwikkeling van Chromium.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.