Overslaan en naar de inhoud gaan

WiFi-verdriedubbeling voor nieuwe Raspberry Pi

De Raspberry Pi Foundation presenteert een nieuw model van zijn kleine, goedkope knutselcomputer. De plus-uitvoering van het B-model van de derde generatie is nu uit. Zonder prijsverhoging en met prestatieverhoging.
Raspberry Pi 2018
© Raspberry Pi Foundation
Raspberry Pi Foundation

Op het eerste oog kan het net uitgebrachte 2018-model van de Raspberry Pi wat tegenvallen. De microcomputer, die voluit Raspberry Pi Model 3 B+ heet, is geen drastisch redesign of enorme upgrade van zijn voorganger. Dat vorige apparaat, Model 3 B, is in 2016 uitgekomen en was 64-bit debuut van dit microplatform.

WiFi en warmte

De nu verkrijgbare B+ heeft een 64-bit quadcore ARM Cortex-A53 processor die draait op een kloksnelheid van 1,4 GHz. Dit komt neer op een bescheiden 200 MHz verbetering, maar de verbeteringen zitten vooral in andere componenten. Zo heeft de 2018-Pi snellere netwerkverbindingen: Gigabit Ethernet via USB 2.0, Bluetooth 4.2 en dualband 802.11ac WiFi. Eerstgenoemde en laatstgenoemde (voor ook 5 GHz WiFi-netwerken) leveren een verbetering op van grofweg drie keer de datadoorvoer, meldt de Raspberry Pi Foundation in een lijvige blogpost.

Daarin worden ook andere verbeteringen belicht, zoals Power-over-Ethernet en verbeterde functies voor warmtebeheer. Dat laatste zorgt onder de 70 graden Celsius voor kloksnelheidverhoging tot 1,4 GHz en boven die hittegrens voor een stabiele 1,2 GHz. Hierbij wordt het processorvoltage verlaagt zodat er zo lang mogelijk op de iets lagere snelheid kan worden gedraaid, voordat er bij 80 graden Celsius zwaarder wordt teruggeschakeld (thermal throttling).

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in