Overslaan en naar de inhoud gaan

WhatsApp beperkt viral berichten

Het dochterbedrijf van social media gigant Facebook heeft besloten om té vaak doorgestuurde berichten te 'isoleren'. WhatsApp-berichten die door het bedrijf worden geïdentificeerd als 'highly forwarded' mogen dan slechts aan één contactpersoon of gespreksgroep worden doorgegeven. Het criterium voor 'vaak doorgestuurd' is als een bericht via een keten van vijf of meer mensen is doorgestuurd. WhatsApp wil zo de verspreiding van desinformatie tegengaan nu tijdens de coronacrisis.
WhatsApp 1 miljard
© WhatsApp
WhatsApp

Deze beperkende maatregel van Facebooks berichten-app is nu aangekondigd in een blogpost. "Zijn alle doorgestuurde berichten slecht? Natuurlijk niet. We weten dat veel gebruikers nuttige informatie doorsturen, en ook grappige video's, memes of betekenisvolle bedenkingen of gebeden", schrijft WhatsApp. "In de afgelopen weken hebben mensen WhatsApp ook gebruikt om openbare steunbetuigingen te organiseren voor zorgpersoneel en hulpverleners."

'Communicatie persoonlijk houden'

Tegelijkertijd wordt de veelgebruikte app voor direct messaging ingezet door kwaadwillende mensen,maar ook door onwetende mensen, voor de verspreiding van incorrecte informatie, wat angst en onzekerheid kan aanwakkeren. "We hebben echter ook een aanzienlijke toename gezien in de hoeveelheid doorgestuurde berichten die gebruikers kunnen overrompelen en die bijdragen aan het verspreiden van desinformatie. We vinden het belangrijk om de verspreiding van dit soort berichten te verminderen zodat WhatsApp gebruikt wordt voor persoonlijke communicatie."

WhatsApp heeft dit inperken van doorsturen al eerder eens ingezet. Het benadrukt dat het een dienst is voor privéberichten, en dus niet voor zo breed mogelijk gedeelde berichten. Begin vorig jaar heeft het bedrijf een test van zes maanden uitgevoerd met een doorstuurlimiet. "Dit heeft wereldwijd tot een afname van 25% in doorgestuurde berichten geleid", aldus de blogpost nu.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in