Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappers maken geheugen 100 x zo snel

Twee instituten houden zich met het onderzoek bezig, namelijk het Moscow Institute of Physics and Technology en de Moscow State University. De onderzoekers gebruiken een uitvinding van meer dan 50 jaar oud, de zogeheten Josephson-schakeling. Zij hebben een verslag van hun werk geplaatst in het tijdschrift Applied Physics Letters.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Snelheid

Gewone geheugencellen vergen tijd voordat ze een nieuw bit kunnen opslaan. "Er is bijvoorbeeld sprake van magnetisatie of demagnetisatie, dan wel het aanbrengen of juist l;aten wegvloeien van lading. Dat kost - zij het niet echt heel veel - tijd. Met onze nieuwe techniek vermijden we die tijd consumerende processen en kunnen we een bit in een paar picoseconden laten omklappen", aldus de onderzoekers.

Josephson

De Josephson-schakeling werd al in de jaren 60 van de vorige eeuw voorspeld door de Britse natuurkundige Brian Josephson. Hij ontwierp een circuit dat in een staat va supergeleiding uiterst snel kon schakelen. Het grote probleem toen was, dat supergeleiding alleen mogelijk was bij temperaturen dichtbij het absolute nulpunt. Voor praktisch gebruik was dat onmogelijk te realiseren. Tegenwoordig zijn er echter materialen die bij hogere temperaturen supergeleidend zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in