Innovatie & Strategie

Wetenschap

Wetenschap ontdekt tijdloze communicatie

19 augustus 2013
Via kwantumtechnieken blijkt het mogelijk te zijn om communicatie te plegen zonder tijdverlies. Wetenschappers noemen dit al een doorbraak voor de IT.

Met de techniek is het mogelijk om een bit zonder tijdverlies over te brengen van plaats A naar plaats B. Er is dus instant communicatie, niet beperkt door zaken als de lichtsnelheid. Dit kan leiden tot veel snellere communicatieverbindingen en veel snellere computers.

Ingewikkelde techniek

Twee wetenschappelijke teams uit Japan en Zwitserland hebben - onafhankelijk van elkaar - de nieuwe techniek onderzocht. Er wordt al gesproken van "Quantum teleportatie". De teams hebben hun bevindingen gepubliceerd in het blad Nature.

Hoe het werkt

De techniek maakt gebruik van twee fotonen die in een zogeheten kwantumstaat verkeren. De fotonen gedragen zich als een Quantum-bit ofwel een qubit. Door het ene foton te manipuleren, volgt foton nummer twee direct. Dit principe was al bekend. Het bleek alleen niet mogelijk te zijn om de toestand van het foton te meten, zonder die te beïnvloeden. De wetenschappers zeggen, dat ze dat laatste nu wel voor elkaar hebben gekregen.

In de praktijk

De Zwitsers, werkzaam bij het Quantum Device lab van het Federale Technische Instituut in Zürich, hebben een chip ontwikkeld waarmee ze hun theorie in de praktijk hebben getest. Via microgolfstraling wordt een foton als het ware aangetikt, waarna foton 2 onmiddellijk die staat overneemt.

Het Japanse team koos voor een iets andere aanpak, op basis van wat een hybride techniek wordt genoemd. Daarmee kan een hele reeks fotonen worden gemanipuleerd, terwijl hun tegenhangers in een ander circuit direct reageren.

Nog even geduld

Het is niet zo, dat deze onderzoeken meteen leiden tot praktisch bruikbare ultrasnelle systemen. "Het is meer een kwestie van het volwassen worden van de kwantumcomputer. We nemen steeds kleine stapjes", aldus de wetenschappers.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.