Wetenschap bouwt eerste grafeentransistor

15 februari 2012

Grafeen, een laag koolstof met een dikte van één atoom, staat al jaren te boek als materiaal om supersnelle computerchips van te maken. De theorie staat als een huis, maar de praktijk liet op zich wachten. Maar onlangs publiceerden wetenschappers in Science over de eerste werkende grafeentransistor.

Een van de teamleden is Mikhail Katsnelson, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Jaren geleden hebben we al met werkende grafeentransistors geëxperimenteerd, maar het is de vorm van deze schakeling die hem bijzonder maakt. Deze is namelijk uitermate geschikt om te functioneren binnen in een computerchip, in tegenstelling tot de eerdere modellen”, zegt Katsnelson.

Het probleem met een grafeentransistor was dat de stroom te makkelijk werd doorgelaten. Er moest iets worden bedacht om de transistor ook de stroom te laten versperren. Daarvoor hebben Katsnelson en zijn team de (te) goede geleiding van grafeen ondervangen door een combinatie met dunne isolerende laagjes van een ander materiaal. Die sandwich heeft precies de gewenste (half)geleidende eigenschappen.

Het resultaat is een meerlaagse schakeling, die toch relatief eenvoudig te maken is en die bovendien in combinaties kan worden vervaardigd. Een enkele transistor is wellicht mooi om het principe te demonstreren, voor een computercircuit dienen grote aantallen transistoren gecombineerd te worden.

De ontwikkelaars verwachten dat het nu gemaakte prototype van de transistor in de komende jaren verder verkleind kan worden. Op een gegeven moment worden de grafeentransistoren kleiner dan de huidige siliciumschakelingen. En daar zit de winst, want hoe kleiner de onderdelen, des te dichter ze op elkaar kunnen zitten en des te sneller ook de hele schakeling wordt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!