Overslaan en naar de inhoud gaan

Werving IT’ers op lager pitje dan verwacht

Dat blijkt uit de ‘Global Snapshot’ van recruiter Antal International, die ruim 17.000 bedrijven in verschillende branches in 52 landen heeft gevraagd of zij momenteel professioneel/leidinggevend personeel aannemen of laten gaan. Tevens is gevraagd naar de verwachting van het komende kwartaal.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Vraag naar softwarespecialisten loopt op

Op dit moment neemt 44 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven softwarespecialisten aan, in de hardwarehoek ligt dit aandeel op 35 procent. De komende drie maanden verwachten de bedrijven evenveel hardwarespecialisten te werven als nu het geval is. De vraag naar softwarespecialisten loopt de komende tijd verder op, want in de komende drie maanden verwacht 48 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven softwareprofessionals aan te nemen. Wereldwijd verwacht maar liefst 63 procent van de ondervraagde bedrijven uit de ICT-sector nieuw personeel aan te nemen in het eerste kwartaal van 2013. Daarbij blijft Nederland dus ver achter.

Aantal ontslagen daalt naar verwachting

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna een derde van de ondervraagde Nederlandse bedrijven op dit moment IT-personeel aan het ontslaan is. Dat gaat overigens vaker om hardwarespecialisten (35 procent) dan softwarespecialisten (27 procent). Het landelijk gemiddelde van bedrijven dat personeel laat gaan is 29 procent. Verwacht wordt dat dit percentage de komende maanden zal dalen naar 24 procent. Dat geldt ook voor het ontslaan van hardwareprofessionals in de komende drie maanden en het aandeel ontslagen softwarespecialisten zal zelfs nog iets verder dalen, is de verwachting, en wel naar 23 procent.

Periode van afwachten

Het wervingspercentage van Nederlandse bedrijven die personeel aannemen is op dit moment 43 procent, wat lager is dan de voorspelde 49 procent. “Feedback van onze klanten wereldwijd suggereert dat vele onder druk staan en meer moeten doen met minder middelen, in het bijzonder personeel. Ondanks een consistente daling van het percentage bedrijven dat mensen aanneemt, zien we ook een gestage daling van het aantal bedrijven dat mensen ontslaat. Dit is een indicatie dat personeelsbestanden stabiliseren en op lange termijn meer zekerheid bieden voor werknemers”, zegt Tony Goodwin, CEO van Antal. Volgens hem is het zoeken naar talent in een periode van “afwachten” beland, waarin er voorzichtigheid heerst.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in