Loopbaan

Governance
logo

Werknemers Microsoft psychisch beschadigd door werk

Bekijken van verdacht beeldmateriaal resulteerde posttraumatisch stress stoornis

12 januari 2017

Bekijken van verdacht beeldmateriaal resulteerde posttraumatisch stress stoornis

Twee voormalige werknemers klagen Microsoft aan voor het niet voorkomen van pyschische schade die ze door hun werk voor het bedrijf opliepen.

Henry Soto en Greg Blauert werkten voor het Online Safety Team, dat Microsoft had opgericht om te kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten rond voorkoming en bestrijding van kindermisbruik. Soto en Blauert hadden onder meer als taak het beoordelen van beeldmateriaal dat door software als mogelijk verdacht was voorgeselecteerd.

Volgens de aanklacht kregen ze duizenden foto's onder ogen die walgelijker en gruwelijker waren dan de meeste mensen zich zullen kunnen voorstellen. In de aanklacht verwijten ze Microsoft dat het bedrijf als werkgever onvoldoende deed om hen als werknemers te beschermen tegen de indringende beelden. Als ze er even niet meer tegen konden kregen ze van hun baas het advies om even wat te gaan roken, een wandelingetje te maken of even te gaan videogamen.

Maar ondanks die adviezen zouden Soto en Blauert door hun werk een posttraumatisch stress stoornis (PTSD) hebben opgelopen. In een functioneringsverslag wordt Soto door zijn baas geprezen als 'moedig', maar thuis heeft hij last van vervreemding, neerslachtigheid, visuele hallucinaties en ongemak in de omgang met jonge kinderen, waaronder zijn eigen zoon. In contact met kinderen komen de gruwelijk beelden uit zijn werk hem weer voor de geest.

Microsoft weerspreekt de beschuldigingen. In een verklaring tegenover journalisten van BBC verklaart het bedrijf z'n verantwoordelijkheid voor de gezondheid van z'n medewerkers even serieus te nemen als z'n plicht om verspreiding van beelden van seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en te rapporteren.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.