Overslaan en naar de inhoud gaan

Werknemers beschuldigen Google van spionage

Werknemers van Google beschuldigen het bedrijf van spionage. De werknemers claimen dat er een tool is voor de aangepaste Chrome-browser die intern wordt gebruikt, waarmee het bedrijf monitort of medewerkers protesten proberen te organiseren of arbeidsrechten proberen te bespreken. Google ontkent alle aantijgingen.
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De zorgen van de werknemers zijn beschreven in een memo van een Google-werknemer, die Bloomberg in handen heeft. Volgens die memo is er een tool die automatisch werknemers rapporteert als zij een agenda-evenement aan proberen te maken met meer dan tien ruimtes of honderd deelnemers. 

De tool zit in de Chrome-browser die op de computers van alle werknemers geïnstalleerd is. De browser wordt gebruikt om door interne systemen te zoeken. De tool verscheen deze week in de browsers van twee werknemers die met Bloomberg spraken. De memo stelt dat de extensie eind oktober uitgerold wordt. 

Volgens de memo heeft deze extensie een duidelijk doel: ervoor zorgen dat "het leiderschap om onmiddellijk op de hoogte is van pogingen van werknemers om zich te organiseren".

Google ontkent beschuldigingen

Een woordvoerder van Google komt tegenover Bloomberg met een heel andere verklaring voor de tool. Het gaat volgens het bedrijf om een tool die gebruikers "vraagt na te denken voor ze automatisch een vergadering toevoegen aan de agenda's van een grote hoeveelheid werknemers". De claims over de werking en het doel van de extensie zijn dan ook "categorisch onjuist", aldus Google. 

De extensie werd gemaakt omdat er veel meer spam rondging over agenda's en evenementen, stelt de internetgigant. De tool verzamelt geen persoonlijk identificeerbare informatie en houdt het gebruik van agenda's niet tegen. In plaats daarvan voegt het een "drempel" toe als werknemers een grote groep mensen proberen te bereiken. 

Spanningen zijn niet nieuw

Er bestaan al langer spanningen tussen Google en zijn werknemers. Op 21 oktober werd er nog een protest gehouden bij de kantoren in Zürich, om aandacht te vragen voor arbeidsrechten en een vakbond. Managers probeerden dat protest tegen te houden, maar dat mislukte dus. 

Begin dit jaar waren werknemers boos vanwege een regel van juristen van Google, waarmee het onmogelijk werd gemaakt om systemen en faciliteiten van het bedrijf te gebruiken om een protest te organiseren. 

Ook zijn er klachten over de omgang met seksuele intimidatie op de werkvloer en de ontwikkeling van een zoekmachine voor China. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in