Overslaan en naar de inhoud gaan

Werknemer in Silicon Valley steeds armer

Het leven in Silicon Valley wordt er niet leuker op. Bij 90 procent van de werknemers ging het salaris de afgelopen 20 jaar omlaag. Het is de keerzijde van het systeem van risicokapitaal-investeerders waarop de startup-economie bloeit.
Op Googles campus
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

Het mediane salaris van een werknemer in de regio Silicon Valley daalde 14 procent, blijkt uit een onderzoek van uitgevoerd door de Universiteit van California Berkely samen met de denktank Working partnership USA, waarover Ars Technica bericht.

De onderzoekers hebben de salarissen onderzocht in de gemeenten Santa Clara en San Mateo, die het hart vormen van Silicon Valley. Tegelijkertijd rijzen de huizenprijzen de pan uit in de regio. Uit een ander onderzoek van de makelaar Zillow blijkt dat mensen gemiddeld 45 tot 50 procent van hun inkomen kwijt zijn aan de afbetaling van hun hypotheek. De mediane prijs van een een huis in Santa Clara bedraagt 1,3 miljoen. Voor de hele Bay Area, waar negen gemeenten rond de San Francisco Bay vallen - is de mediane huizenprijs 890.000 dollar.

Bedrijfsmodel in Silicon Valley moet veranderen

De salarisdaling komt volgens de onderzoekers van UC Santa Clara doordat de venture capital gedreven bedrijfsmodellen sturen op enorme reurn-on-investment en een snelle marktintroductie door de salarissen zo laag mogelijk te houden. Wanneer het aandeel van de werknemers in de productie in 2016 hetzelfde zou zijn gebleven als in 2001 hadden werknemers gemiddeld 8480 dollar meer verdiend, staat in het rapport. Nu gaan die bedragen naar de investeerders en de eigenaars van die bedrijven.

Een van de auteurs, Chris Benner, waarschuwt dat als deze trend doorzet de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt en de het aantal daklozen verder toeneemt terwijl het nu al op het hoogste niveau ooit zit. Er is een radicale verandering nodig in de tech-industrie waarbij het minimum loon omhoog moet, de vakbonden versterkt, en er hogere belastingen moeten komen voor de superrijken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in